Nelu Tătaru a declarat că prima etapă de vaccinare anti-COVID în România va avea loc în perioada 27-31 decembrie. Pentru început, va beneficia personalul din spitalele de boli infecțioase care tratează pacienții infectați.

De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat că vaccinarea populației la scară largă va începe în intervalul aprilie-mai.

Specificul campaniei de vaccinare

Conform informațiilor trasmise de Nelu Tătaru, vaccinul este voluntar și gratuit iar fiecare persoană va primi o dovadă cu lotul vaccinului, seria vaccinului si data cînd va veni la rapel, la al doilea vaccin. De asemenea, posibilele efecte secundare sunt la fel ca cele din vaccinul antigripal.

Prima etapă de vaccinare va avea loc în intervalul 27-31 decembrie. Vor fi 10.000 de doze pentru 5.000 de persoane din spitale. Trebuie menționat că fiecare țară va avea aceeași doză simbolică de 10.000 de doze. Ministrul Sănătății a explica că tranșele de vaccin vor veni lunar.

„Noi preconizăm ca populația generală să poată fi vaccinată începând cu aprilie-mai. La final de iunie, când vine ultima tranșă ar putea fi vaccinată toată populația. Urmărim pentru imunizare de grup să se vaccineze 60%-70% din populație.

Avem un depozit congelator la Contacuzino pentru 1 milion de doze și alte 6 depozite în țară.

Beneficiul este major, vaccinul nu impiedică infectarea dar vaccinarea lasa o imunitate celulară astfel încât la contact nu lasa virusul sa ne dea o boală gravă, se fac doar forme asimptomatice sau ușoare”, a transmis Nelu Tătaru la Antena 3.

Bilanţ COVID-19, 17 decembrie

Până astăzi, 17 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 577.446 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 477.139 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.697 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.