Nelu Tătaru a explicat că testele au fost făcute pe eşantioane mari de populaţie şi au dat rezultate bune, deşi a fost realizat destul de repede.

Nelu Tătaru este dispus să se vaccineze în mod public

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat în data de 4 decembrie, într-o emisiune la Antena 3, dacă s-ar vaccina public, după cum au anunţat lideri din alte ţări. „Dacă ajută, da. Eu mă voi vaccina oricum”, a răspuns Nelu Tătaru.

Conform celor spuse de el, „aceste tranşe care vin la nivelul Comisiei Europene sunt împărţite echitabil tuturor statelor membre” ale UE.

„Nu putem să ne imunizăm decât prin boală sau făcând acest vaccin. Acest vaccin, chiar dacă a fost elaborat destul de repede, are şi siguranţă. Suntem după ani de zile de cercetări în această ştiinţă a vaccinurilor. Evaluarea s-a făcut pe eşantioane mari populaţionale, pe eşantioane care au cuprins şi pacienţi cu comorbidităţi. Evaluarea de faza III ne-a arătat că au eficacitate de 95 – 97%”, a adăugat Nelu Tătaru.

Până spre vară vom mai avea prezenţa acestui virus

Trebuie menționat că, în opinia sa, „până spre vară vom mai avea prezenţa acestui virus”.

„În primăvară vom ajunge segmentul de populaţie generală să fim vaccinaţi. Este momentul în care vom vedea o scădere a numărului de cazuri, dar trebuie să înţelegem că acest vaccin are şi un rapel, că acest vaccin are o anumită perioadă în care dă acea componentă de anticorpi şi va trebui reevaluat în alt sezon în măsura în care evoluţia se va produce în continuare”, a declarat Nelu Tătaru.

De asemenea, ministrul s-a referit şi la perioada sărbătorilor de iarnă, reafirmând că nu va exista un aşa-numit lockdown, orice măsuri urmând să fie luate punctual, la nivel local.

„Evoluţia din fiecare localitate va da şi măsura desfăşurării sărbătorilor şi a momentelor religioase. Deci ţine doar de noi să adaptăm nişte restricţii pentru a putea ca la un moment religios să putem petrece cvasinormal acel moment”, a conchis ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim