Angela Merkel şi Barack Obama au discutat în timpul convorbirii telefonice despre lansarea, aşa cum este prevăzut, pe 8 iulie a negocierilor privind un acord de liber-schimb transatlantic, a anunţat joi cancelaria germană.

Cancelarul german a salutat de asemenea anunţul Washingtonului potrivit căruia Statele Unite vor pune la dispoziţia aliaţilor lor informaţii cu privire la activităţile serviciilor secrete americane.

‘Vizita planificată la Washington a unei delegaţii formate din reprezentanţi ai ministerelor şi serviciilor germane va reprezenta ocazia unui schimb intens de informaţii’ în legătură cu acuzaţiile pe spionaj aduse serviciilor de informaţii americane, a afirmat Steffen Seibert într-un comunicat.

Casa Albă a confirmat că un grup transatlantic de experţi se va reuni începând cu 8 iulie pentru a clarifica efectele în Europa ale programului american de monitorizare a comunicaţiilor Prism care, potrivit dezvăluirilor făcute de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate /NSA/ Edward Snowden, a vizat de asemenea cetăţeni europeni.

Procesul negocierilor comerciale între UE şi SUA a fost pus la îndoială de mai multe state europene, între care şi Franţa, după dezvăluirile lui Edward Snowden.

SURSA: Agerpres