Fregata "Iaroslav Mudrîi" "Iarolsav cel Înţelept", din clasa Neustraşimîi, face parte din flota baltică a Rusiei și este echipată cu rachete anti-navă, sistemul antiaerian Kashtan și torpile. HMS Argyll a fost trimisă pentru a intercepta navele, ca parte a unui "acord al NATO prin care națiunile Alianței cooperează pentru a monitoriza activitatea", potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Navele rusești sunt în ultima etapă a implementării în Marea Mediterană și se află acum la baza lor permanentă din Marea Baltică. Este un al doilea rând de nave ruse care traversează Canalul în ultimele luni, după un escadron al Flotei Nordului a trecut prin Canalul Mânecii în noiembrie.

Rusia și-a intensificat exercițiile militare în ultimele luni cu un mare număr de efective navale, iar NATO raportează în privinţa incursiunilor avioanelor de luptă rusești și a bombardierelor.

Evoluţiile au loc în condiţiile în care economia țării continuă să sufere în urma sancțiunilor internaționale impuse de Occident Rusiei, după ce Moscova a fost acuzată că a furnizat trupe și echipament militar rebelilor proruși din estul Ucrainei.