O navă a fost capturată de rebelii houthi din Yemen. Român la bord

Duminică, 19 noiembrie 2023, Israel a informat că rebelii houthi din Yemen, sprijiniți de Hezbollah, au confiscat o navă de marfă sub pavilion britanic, operată de japonezi, în sudul Mării Roșii. Israel a calificat incidentul drept „un act de terorism iranian” cu implicații pentru securitatea maritimă internațională. Un român se află la bord.

Printre cei 25 de membri ai echipajului se presupune că se află și un cetățean român. A fost activată o celulă de criză interinstituțională.

Rebelii houthi sunt aliați ai Iranului. Au efectuat atacuri cu rachete de rază lungă și drone militare asupra Israelului, în semn de solidaritate cu militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza.

Vă amintim că, săptămâna trecută, liderii houthi și-au anunțat intenția de a continua atacurile împotriva Israelului.

Printre posibilele ținte se numără navele israeliene din Marea Roșie și din strâmtoarea Bab al-Mandeb.

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia”, a informat, luni, Ministerul Afacerilor Externe din România.

Japonia a confirmat capturarea acelei nave

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei operate de Nippon Yusen, Galaxy Leader, adăugând că Japonia face apel la Houthi în timp ce cere ajutorul autorităților saudite, din Oman și Iran pentru eliberarea rapidă a navei și a echipajului acesteia.

„Ieri (duminică), am primit informaţii potrivit cărora transportatorul de automobile Galaxy Leader, operat de Nippon Yusen, a fost capturat de către houthi în timp ce naviga spre sud, pe Marea Roşie, în largul coastei Yemenului. Guvernul condamnă cu fermitate un astfel de act”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tokyo, Hirokazu Matsuno, relatează agenția de presă Reuters.

Hirokazu Matsuno
Hirokazu Matsuno (SURSA FOTO: Wikipedia)

Galaxy Leader se deplasa din Europa spre India, fără a avea încărcătură la bord

Galaxy Leader este sub proprietatea unei companii înregistrate sub denumirea „Ray Car Carriers”, cu sediul în Insula Man, unitate care face parte din Ray Shipping, cu sediul la Tel Aviv.

Nippon Yusen a format un grup operativ pentru a obține informații suplimentare despre acest incident. Inclusiv despre securitatea celor 25 de membri ai echipajului navei, proveniți din România, Filipine, Bulgaria, Ucraina și Mexic.

Se pare că nava respectivă, specializată în transportul de mașini, se deplasa din Europa spre India, fără a avea încărcătură la bord.

Galaxy Leader
Galaxy Leader (SURSA FOTO: VesselFinder)