Într-un interviu acordat pentru postul de radio BBC, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre ajutorul pe care NATO îl poate oferi la momentul actual.

Potrivit acestuia, NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani. Pe de altă parte, întrebat despre sistemele armament provenit din fiecare stat membru, secretarul general al NATO a preferat să se abțină.

Totuși, acesta precizează că rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare, adăugând că mai multe blindate rusești au fost distruse, iar Ucraina are inclusiv capacitatea de a doborî rachete și avioane rusești.

Ucraina prinde putere în fața Rusiei

„Vedem şi efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele ruseşti distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete şi avioane ruseşti”, a spus Stoltenberg.

El a mai adăugat că aliații sunt pregătiți să ofere și armament mult mai modern, astfel încât Ucraina să poată supraviețui în urma atacurilor rusești. „Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu”, a afirmat secretarul general al NATO.

Menționăm faptul că, anterior, Slovacia a anunțat că a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei. Anunțul a fost făcut vineri, de premierul Eduard Heger, citat de Reuters.

Oficialul slovac preciza că prin această mișcare, Slovacia își arată susținerea față de pace, libertate, dar și față de protejarea drepturilor omului.

Slovacia, donație impresionantă pentru Ucraina

Totodată, el a ținut să dea asigurări că apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită în zilele următoare, având în vedere amenințările venite din Rusia.

„Aceasta este o decizie responsabilă prin care Republica Slovacă, ca țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem pur defensiv Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați, și credem că acest sistem va ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la o nouă agresiune a regimului lui Putin.

Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina. De asemenea, dau asigurări că apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită în zilele următoare de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților noștri”, a declarat premierul Eduard Heger.