Trupele ar urma să fie detaşate prin rotaţie în statele respective şi ar fi dotate cu rachete sol-aer, dar şi cu avioane şi elicoptere de luptă. Măsura face parte dintr-o nouă strategie de descurajare a oricărei ameninţări, scrie digi24.ro

Surse din cadrul NATO, citate de presa occidentală, au declarat că măsura este de fapt un semnal pentru Moscova, avertizată că orice încercare de a destabiliza o ţară membră NATO printr-un război hibrid, ca cel din Ucraina, va întâmpina un răspuns clar. Şi asta, cu atât mai mult cu cât trupele din contingentul anunţat vor fi formate mai ales din soldaţi americani, britanici şi germani.

Planul NATO este un element destabilizator

Planul NATO referitor la cea mai mare consolidare militară a sa din Europa de Est de după războiul rece este un factor destabilizator având ca scop izolarea Rusiei, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Îngrijorată de faptul că anexarea Crimeii de către Rusia ar putea spori ameninţarea la adresa Europei de Est, Alianţa Nord-Atlantică afirmă că doreşte să-şi sporească prezenţa militară în flancul său estic, fără însă a provoca Moscova prin staţionarea permanentă a unor ample forţe militare, menţionează agenţia de presă britanică.

Pe fondul intervenţiei militare ruse în Ucraina, oficiali din Polonia şi statele baltice au cerut în mod repetat o prezenţă militară permanentă a NATO în ţările lor.

Până în prezent, Alianţa s-a limitat să-şi arate angajamentul faţă de aceste state doar printr-o prezenţă limitată a unor trupe prin rotaţie, invocând Actul fondator NATO-Rusia, înţelegere prin care NATO a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianţei.