NATO a efectuat un exercițiu antiaerian şi antibalistic în România. Spațiul aerian al Alianței are vulnerabilități

În cursul zilei de miercuri, 23 noiembrie, NATO a efectuat un exercițiu antiaerian şi antibalistic pe teritoriul României. Acest exercițiu a avut loc la aproximativ o săptămână după ce, pe teritoriul polonez, a căzut o rachetă care a ucis două persoane. Tragicul eveniment a scos în evidență că spațiul aerian al NATO are anumite vulnerabilități.

Comandamentul aerian aliat din Ramstein (Germania) a precizat că în România a fost detașat un sistem antiaerian care a simulat respingerea unui atac aerian. De asemenea, presa internațională mai scrie că la exerciţiu au participat avioane de vânătoare F-16 trimise de Turcia, aeronave Eurofighter din Spania, avioane Growler din SUA dotate cu echipamente de război electronic şi aeronave franceze Rafale, care au decolat de pe portavionul Charles de Gaulle.

„Ca reacţie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, continuăm consolidarea mijloacelor pentru descurajare şi apărare în partea de est a Alianţei. Exerciţiile de acest fel asigură că forţele NATO au capacitatea de a acţiona împreună şi rămân pregătite să reacţioneze la orice ameninţare, din orice direcţie”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, citată de agenţia Reuters.

Misiunile de patrulare au fost intensificate

De asemenea, ea a mai precizat că misiunile de patrulare și supraveghere au fost intensificate, în timp ce capabilitățile antiaeriene și pentru detectarea navelor au fost și ele suplimentate.

Sursa anterior citată a mai notat că Franţa a detaşat în mai un sistem antiaerian de tip SAMP/T în România, acesta având puterea de a proteja aeroporturi şi porturi de atacuri cu rachete de croazieră, cu avioane, drone şi rachete balistice tactice.

Echipamente militare au fost instalate în state de le Flancul de Est al NATO

Echipamente militare similare au fost instalate și în alte state de pe Flancul Estic al NATO, pe fondul războiului ruso-ucrainean. De exemplu, în Slovacia au fost desfășurate sisteme antiaeriene Patriot furnizate de Germania, în timp ce Statele Unite ale Americii (SUA) au trimis tot sisteme Patriot în Polonia. Nu în ultimul rând, Spania a detaşat sisteme NASAMS în Letonia, mai scrie presa internațională.