Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un dosar în care vor mai fi judecaţi fostul său consilier Ristea Priboi şi Ioan Mlinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denunţătoare, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont bancar având-o ca titular pe Năstase Daniela, soţia lui Adrian Năstase.

Cu această ocazie, Melinescu i-a promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, susţin procurorii.

Ping-pong cu imunitatea

Ioan Melinescu şi Adrian Năstase au fost iniţial trimişi în judecată la data de 31 mai 2007, pentru aceleaşi infracţiuni.

În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus restituirea la Direcţia Naţională Anticorupţie a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că Adrian Năstase beneficiază de imunitatea conferită de calitatea de fost prim ministru. Apoi, la 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Adrian Năstase, în acest dosar. Camera Deputaţilor a adoptat, în 4 martie, Hotărârea nr.8 conform prin care se cerea urmărirea penală a lui Adrian Năstase, fost prim-ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului menţionat.

„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată DNA.

„Resping în mod categoric acuzaţiile mincinoase formulate împotriva mea, în cadrul dosarului Melinescu. Este un dosar început în anul 2006, pe baza unor delaţiuni făcute de un om aflat în arest (Genică Boerică), şi care nu are nici un fel de dovadă în ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva mea”, afirmă Năstase într-o postare pe blog, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită, într-un dosar în care vor mai fi judecaţi fostul său consilier Ristea Priboi şi Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. La momentul izbugnirii scandalului, Năstase a motivat că banii au fost plătiţi de omul de afaceri Alexandru Bittner pentru bijuteriile mătuşei Tamana.