La prima vedere, „mai bun” nu putea sa fie gasit. Sa pleci intr-o tara despre care pana mai ieri nu aflasei decat la stiri sau in statisticile de ordin negativ ale companiilor de consultanta nu e chiar asa de usor. Dar exista intotdeauna provocarea careia trebuie sa-i faci fata. Pentru managerii straini, ceva nou in viata a inceput sa insemne si a lucra intr-o tara cum este Romania.
Ruxandra Stoian, manager resurse umane la PricewaterhouseCoopers, spune ca din studiile realizate de companie, managerii care lucreaza in Romania primesc anumite bonusuri si beneficii care pot merge pana la dublul unui salariu normal la ei in tara.
„Compensatiile nonfinanciare sunt normale, in conditiile in care omul de afaceri strain trebuie sa se acomodeze cu realitatile imediate ale Romaniei”, spune Stoian.
De cele mai multe ori, firmele investesc sume importante pentru ca angajatii straini sa-si petreaca timpul liber la munte sau la mare in Romania. Compania MobiFon, de exemplu, a inchiriat anul acesta mai multe camere la Mamaia pe tot timpul sezonului estival. De aceasta compensatie au beneficiat aproape toti angajatii companiei.
Managerii generali, de exemplu, au la dispozitie si fondurile de protocol ale companiei. De cele mai multe ori, acestia prefera sa petreaca sfarsiturile de saptamana pe Valea Prahovei. Cei care sunt si actionarii majoritari ai companiei pe care o conduc se uita tot mai des la zonele din apropierea Capitalei, cum ar fi Corbeanca sau Snagov.