Guvernatorul BNR se află în această funcție de peste un sfert de secol iar în perioada următoare va trebui să se decidă dacă își va prelungi sau nu mandatul.

În lunga sa perioadă în care s-a aflat la conducerea Băncii Naționale, Mugur Isărescu a trecut prin orice conjunctură posibilă, de la hiperinflația din anii ’90 la criza economică mondială din 2008. Ceea ce va face în luna octombrie, atunci când îi expiră actualul mandat, ar putea fi un indicator al independenţei băncilor centrale într-o eră a populismului, comentează Bloomberg.

Potrivit sursei citate, dacă Mugur Isărescu ar alege să plece în octombrie din funcție, România se va alătura Ungariei și Poloniei, în rândul țărilor fost-comuniste în care politica monetară va fi supusă către din ce în ce mai multe amenințări și inetrvenții din partea zonei politice.

„Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificaţi şi loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că dacă nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, spune Blaise Antin, analist la American TCW Group.

Bloomberg vprbește în termeni extrem de pozitivi despre Mugur Isărescu, despre care spune că a jucat un rol cheie în aderarea României la Uniunea Europeana în 2007, fiind o ancoră de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei.

Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024. De asemenea, Isărescu a dobândit şi o recunoaştere internaţională. În cei 28 de ani a colaborat cu omologi precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru al exclusivistului club Bilderberg Group. Însă autoritatea lui Isarescu a început să fie contestată.

Acesta a atras atenţia că Guvernul nu l-a consultat atunci când a decis să reducă taxele sau să introducă o aşa-numită ‘taxă pe lăcomie’ care viza băncile, prima măsură alimentând inflaţia iar a doua a declanşat cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la Bucureşti din ultimul deceniu. Deşi în trecut acordul tacit între principalele partide din Parlament a permis BNR să menţină o alcătuire diversă şi echilibrată a Consiliului său de Administraţie, opoziţia susţine că de data aceasta Partidul Social Democrat vrea controlul deplin.

Până acum, Mugur Isărescu nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, lăsând să se înţeleagă că vârsta sa ar putea să îi influenţeze decizia.