Schengen nu este o prioritate doar pentru România

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat că dosarul Schengen nu reprezintă doar o prioritate pentru România. Din punctul lui de vedere, acesta reprezintă o prioritate și pentru întreaga Europă.

Acesta a mai spus că soluționarea acestuia în cursul anului 2024 va fi o demonstrație clară a unității și coeziunii în cadrul Uniunii Europene.

Marți, Cătălin Predoiu s-a întâlnit cu omologul său german, ministrul federal al Afacerilor Interne, Nancy Faeser, urmând ca încheiere să fie susținută o conferință de presă.

Predoiu a menționat că România a îndeplinit criteriile tehnice de 14 ani și că se bucură că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare, cu sprijinul colegilor austrieci și a altor state europene, precum și al Comisiei Europene și Germaniei.

El a adăugat că acest sprijin a condus la decizia Consiliului din decembrie.

“Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa şi rezolvarea lui în 2024 va demonstra coeziunea europeană şi faptul că acest proiect funcţionează într-un context în care un curent din ce în ce mai important anti-european se face auzit în multe state din Europa. România îndeplineşte criterii tehnice de 14 ani. Ne bucurăm că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare şi colegii austrieci puternic sprijiniţi de ţările europene şi de Comisia Europeană, puternic sprijiniţi de Germania şi am reuşit ca să generăm decizia Consiliului din decembrie”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Trebuie să se continue cu intrarea terestră în Schengen

Ministrul de Interne a explicat că, în opinia sa, este necesar să se continue acest pas cu privire la frontierele terestre.

El a menționat că istoria Schengen a inclus și alte state care au trecut prin etape similare cu frontierele în Spațiul Schengen.

De asemenea, a subliniat că nu există precedent în istoria Schengen în care un stat să fi păstrat o parte din frontiere în Schengen și altele în afara acestuia.

El speră că această istorie va fi confirmată în 2024. De asemenea, mai spune că speră că România va finaliza acest dosar cu sprijinul:

  • statelor membre
  • al Comisiei
  • și într-o bună cooperare cu Austria.

“Dar acest pas trebuie continuat cu următorul, privind frontierele terestre. Istoria Schengen a cunoscut şi alte state care au intrat în etape cu frontierele în Spaţiul Schengen. Istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas cu o parte din frontiere în Schengen şi cu altele în afara Schengen. Credem că istoria va fi confirmată în 2024 şi România va finaliza acest dosar cu sprijinul statelor membre, al Comisiei şi într-o bună cooperare cu Austria”, a explicat ministrul de Interne.

Catalin Predoiu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Cooperare pentru migrația ilegală

Cătălin Predoiu a explicat că există o cooperare excelentă în ceea ce privește combaterea migrației ilegale.

El a menționat că România se situează în fruntea Europei în această privință. Acest lucru a fost demonstrat nu doar de cifrele interne, ci și de cele ale Frontex, Comisiei Europene.

“Cooperăm foarte bine pe combaterea migraţiei ilegale. România performează la vârf în Europa în combaterea migraţiei ilegale. O demonstrează nu numai cifrele noastre, ci cifrele Frontex, cifrele Comisiei Europene publicate periodic în Eurobarometrul Schegen, dar şi cifrele bilaterale ale vecinilor”, a explicat Cătălin Predoiu.

El a menționat cooperarea eficientă dintre polițiștii români și cei germani.

“Am discutat despre creşterea cooperării poliţieneşti. Am avut un sprijin important în colegii germani în rezolvarea unor cauze importante pentru noi, anul trecut, inclusiv în cazul unui fugar care se ascundea în Germania şi a fost rapid identificat de colegii români şi colegii germani, maghiari, austrieci, dar în mod special colaborarea cu colegii germani a adus un rezultat. Şi de aceea persoana respectivă este acum în faţa legii române. De asemenea, colegii noştri, poliţişti români, au ajutat colegii germani în rezolvarea unor cazuri de crimă transfrontalieră. Am discutat să ridicăm această cooperare, schimbăm mai multe informaţii împreună despre crima organizată să creştem numărul de poliţişti care lucrează în echipe mixte şi să intensificăm dialogul la vârf între poliţiile noastre”, a declarat Cătălin Predoiu.