Adunarea Naţională, practic Camera inferioară a Parlamentului francez, a respins, luni după-amiază, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia de stânga împotriva Guvernului Elisabeth Borne.

Moţiunea de cenzură depusă de coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon şi formată din partidele Franţa Nesupusă, Polul Ecologist, Partidul Comunist şi Partidul Socialist, a primit doar 146 de voturi pentru, conform cotidianului Le Monde şi postului BFMTV.

Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de cel puţin 289 de voturi în Adunarea Naţională.

Guvernul condus de prima femeie premier a Franței, Elisabeth Borne, rezistă

Moţiunea de cenzură nu a avut succes, în contextul în care formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională, din care face parte fosta candidată la preşedinţie Marine Le Pen, a decis în ultimul moment să nu se ralieze planului de înlăturare a Guvernului Elisabeth Borne, instalat de preşedintele Emmanuel Macron. „Am luat decizia responsabilă de a fi opoziţie constructivă. Traversăm deja o criză socială, economică şi în materie de securitate, nu avem nevoie de o criză de regim politic. Plasăm ţara înaintea partidelor politice”, a argumentat deputatul Alexandre Loubet, într-un mesaj transmis în numele grupului politic al partidului Mobilizarea Naţională (RN).

Guvernul de la Paris a reacţionat observând că este vorba despre un nou eşec al lui Jean-Luc Mélenchon, liderul coaliţiei de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES). „Sunt trei eşecuri consecutive pentru Jean-Luc Mélenchon: în alegerile prezidenţiale, în alegerile legislative şi în această formă de scrutin intern, în moţiunea de cenzură. Cele 146 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură nu sunt nici măcar numărul membrilor coaliţiei NUPES”, a afirmat Olivier Veran, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris.

Remaniere a guvernului francez realizată de Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat săptămâna trecută o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului suferit în scrutinul parlamentar. Au fost schimbaţi doar câţiva miniştri, iar opoziţia de stânga şi cea de extremă-dreapta semnalaseră că erau mulţumite de menţinerea în funcţie a Guvernului Elisabeth Borne.

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în iunie în Franţa, dar nu are majoritate. Formaţiunile proprezidenţiale şi proguvernamentale au doar 250 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, care are în total 577 de membri. În acest context, chiar dacă actuala moţiune de cenzură a fost respinsă, Guvernul minoritar de la Paris riscă să ajungă în impas în aplicarea programului de guvernare, iar opoziţia poate exercita oricând presiuni.