Moșii de toamnă 2021

Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru comunitatea creștină din România. În acest an, sărbătoarea cade pe 30 octombrie, sâmbăta. Dacă nu vrei ca prețioasa ta zi de weekend să fie plină de ghinion, noi ți-am pregătit o listă cu lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să îți fie bine. Spor la citit și atenție mare!

Așa cum îi spune și numele, sărbătoarea este dedicată pomenirii celor adormiți, fapt ce o transformă într-o zi cu puternică încărcătură energetică! Potrivit credințelor creștine, atunci când un anotimp este aproape de sfârșit, spiritele morților se pot întoarce în lumea noastră. În această zi, cei adormiți revin în locurile dragi din timpul vieții lor.

În această zi, este recomandat să mergem la Sfânta Bisercă pentru a participa la slujbă. Nu trebuie să venim cu mâna goala, însă! Ia cu tine câteva produse alimentare, gătite de tine sau cumpărate, este alegerea ta. Mâncarea trebuie sfinţită de preot pentru a putea fi dată de pomană celor nevoiaşi în numele persoanelor decedate din familie.

Ai grijă! Potrivit tradiției, dacă morții familiei nu primesc pomană se vor întoarce să te bântuie! Însă dacă primesc ce-și doresc, răposații își vor păzi rudele de rele.

Ce trebuie să dai de pomană de Sâmbăta Morților

Gândește-te la cei nevoiași! Ajută un om în nevoie și oferă-i de pomană, nu altcuiva. Încearcă să-i aduci o bucurie în numele persoanei dragi pe care ai pierdut-o, așa că nu te feri să aduci la sfințire mâncare, prăjituri sau fructe proaspete. O masă caldă bucură orice persoană.

Nu face treabă! E sâmbătă, relaxează-te! În această zi, spiritele se întorc acasă din dor pentru noi, dacă te vor vedea ocupat/ă se vor înfuria și te vor bântui!

Nu duce gunoiul! Golește coșul de gunoi înainte de ziua de sâmbătă. Se spune că gunoiul dus în această zi intră în „gura mortului”.

E mare păcat să mături! Praful reprezintă o problemă pentru mulți, însă azi nu ai voie să mături! Străbunii ne avertizează că acest lucru îi va mânia pe răposații familiei. Se spune că praful măturat intră în ochii spiritelor și se aşază pe mâncarea pe care o oferi pentru a-i pomeni.