Jurnaliștii site-ului independent rus Meduza, care activează în afara țării, au relatat, citând două surse apropiate ale Administrației Prezidențiale de la Moscova, că Vladimir Putin dorește anexarea tuturor teritoriilor ucrainene cucerite, nu doar a așa-ziselor republici populare Lugansk și Donețk.

Investigațiile au arătat că, încă de la începutul lunii iunie, Moscova a început chiar să recruteze „instructori” și „ofițeri” politici care să pregătească cetățenii din teritoriile ucrainene pentru anexarea acestora la Rusia.

Forțele ocupante din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei au fost primii care au anunțat, în data de 9 august, organizarea unui astfel de referendum. Acest lucru a avut loc după ce mai mulți oficiali ruși stabiliți în regiune au susținut intens această inițiativă.

Cu o săptămână în urmă, unul dintre liderii forțelor de ocupație din Herson a anunțat că organizare referendumului de alipire la Rusia au fost suspendată. Anunțul a venit la exact o săptămână după declanșarea contraofensivei ucrainene din sudul țării.

Este vorba despre o destabilizare internă a autorităților din Rusia?

Conform sursei citate, amânarea referendumurilor vine în urma contraofensivei ucrainene declanșate în regiunea Harkov care a luat prin surpindere forțele militare ruse și că „ofițerii politici” trimiși în Harkov și Zaporojie au fost deja rechemați în Rusia.

„Toată lumea a plecat în grabă. S-a ordonat să se întoarcă acasă”, a afirmat una dintre sursele Meduza, precizând însă că în Herson „politologii” trimiși să pregătească referendumul încă au rămas în regiune.

Este important de precizat, în acest context, că această decizie a autorităților de la Kremlin vine la doar câteva zile după ce partidul „Rusia Unită” condus de președintele Vladimir Putin a propus ca referendumurile de anexare să fie organizate în data de 4 noiembrie, când Rusia sărbătorește „Ziua Unității Naționale”.

„Donețk, Lugansk și multe alte orașe rusești se vor întoarce în sfârșit în zonele lor de origine. Și lumea rusă, astăzi divizată de granițe formale, își va recăpăta integritatea”, a declarat miercurea trecută secretarul Consiliului General al Rusiei Unite, Andrei Turceak.

Planurile au fost amânate din cauza contraofensivei ucrainene

Nu este clar dacă partidul Rusia Unită nu este ținut la curent cu deciziile luate la Kremlin sau dacă administrația președintelui Vladimir Putin a decis amânarea referendumurilor înspre sfârșitul săptămânii trecute, după ce ucraineii au început contraofensiva.

Moscova a plănuit inițial anexarea teritoriilor în Ucraina încă de la începutul lunii aprilie. Planurile au fost apoi amânate până în luna septembrie, când se spera că referendumurile vor putea fi organizate simultan cu alegerile regionale din Rusia.

Aceste alegeri au avut loc weekendul trecut însă referendumurile nu s-au mai desfășurat. Acum Kremlinul nu mai are certitudini cu privire la organizarea acestora.

La începutul lunii septembrie, mai multe surse din interiorul Kremlinului au afirmat că referendumurile totuși vor avea loc pe la sfârșitul toamnei, în noiembrie.