Anunţul a fost făcut de Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase-ROMPAN, în prezenţa premierului Victor Ponta, a ministrului finanţelor, Daniel Chiţoiu,  şi a ministrului agriculturii, Daniel Constantin, la Conferinţa Naţională a Morarilor şi Brutarilor, care a avut loc azi, la Complexul Expoziţional Romexpo, din Bucureşti. Conferinţa  a fost dedicată lansării programului anunţat de Guvern, de reducere a TVA pe lanţul grâu – făină – pâine, de la 24 la  la 9 la sută, începând de la 1 septembrie a.c. Aurel Popescu a declarat că reducerea TVA este una „istorică”, mult aşteptată de patronatele din acest domeniu şi că aceasta va conduce la diminuarea substanţială a evaziunii fiscale din sectorul de morărit şi panificaţie. "Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscală din sector se ridică la circa un miliard de lei şi estimăm că va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei", a declarat Popescu.

O primă evaluare, peste 8-9 luni

Întrebat ce se va întâmpla dacă măsura de reducerea a TVA nu-şi va arăta efectele pozitive şi  cum va proceda Guvernul într-o astfel de situaţie, Ponta a evitat să dea un răspuns tranşant: “Dacă se va dovedi că nu vom avea evaziune fiscală mai mică şi că vom avea încasări mai proaste, atunci ce să spunem?  Înseamnă că măsura cu 24% era cea corectă. Eu personal şi miniştrii Guvernului meu am considerat că nu este aşa, dar ţara nu se învârte după cum vrea guvernul. Dar, să vedem ce se întâmpla după opt-nouă luni şi atunci vom putea discuta de o decizie”-a spus Victor Ponta

Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu a fost mai tranşant şi a mărturisit că el nu crede că preţul la pâine va scădea proporţional pe întreaga piaţă, însă a dat asigurări că marii retaileri vor reduce preţurile la produsele de panificaţie, în urma acordului încheiat. „Eu nu cred că preţul la pâine va scădea, proporţional, cu 15% pe întreaga piaţă. Avem, însă, un angajament şi un acord semnat cu marii retaileri, unde se vinde cea mai mare cantitate de pâine şi, acolo, avem preţul scăzut la pâine. Nu avem siguranţa că retailerii mai mici sau din toată ţara vor reduce preţul la pâine, dar scopul major al reducerii TVA de la 24% la 9% este de a crea un mediu concurenţial, o piaţă concurenţială, de a reduce evaziunea şi frauda fiscală în tot acest domeniu, pe întreg lanţul, de la producerea cerealelor, până la producerea pâinii”, a spus Daniel Chiţoiu.
Şi preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat că nimeni nu poate garanta că toate cele peste 180.000 de puncte comerciale din întreaga ţară, care vând pâine, vor scădea preţul, dar că “prin reducerea TVA se va crea o piaţă concurenţială şi consumatorii vor avea de ales între o pâine mai ieftină şi de calitate şi una mai scumpă, dar nesigură din punct de vedere al siguranţei alimentare”.

 Urmează reducerea TVA la carne?

Atât premierul Ponta cât şi ministrul agriculturii şi cel al finanţelor au declarat că dacă reducerea TVA la pâine se va dovedi eficientă, atât pentru bugetul statului, cât şi pentru consumatori, măsura va fi aplicată şi la alte produse alimentare de bază. "Şi cei din industria cărnii, cei de la legume-fructe şi-au manifestat această dorinţă. Dar, următorul produs care eu cred că trebuie să beneficieze de un TVA redus este carnea", a declarat, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că „şi în acest domeniu evaziunea fiscală este uriaşă”.