Perspectiva sistemului bancar din România este negativă din cauza condiţiilor economice dificile determinate de criza financiară mondială, dar băncile au fost totuşi capabile să absoarbă şocurile, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s.

Perspectiva negativă a sistemului exprimă opinia agenţiei privind condiţiile fundamentale creditare în sectorul de profil, în următoarele 12-18 luni, şi nu reprezintă o prognoză privind măsurile de îmbunătăţire sau retrogradare a ratingurilor băncilor.

„Condiţiile din economia românească se menţin dificile în urma contractării semnificative a activităţilor şi a creşterii şomajului în 2009, ca efect al crizei financiare mondiale. Drept rezultat, moneda locală a fost sub presiune, numărul creditelor neperformante a urcat semnificativ şi creşterea activităţilor de creditare a încetinit considerabil din cauza aversiunii băncilor faţă de asumarea riscurilor şi a resurselor limitate de finanţare”, a explicat Nondas Nicolaides, vicepreşedinte la Moody’s.

Marea majoritate a băncilor româneşti fac parte din grupuri bancare europene care asigură sucursalelor din România finanţarea necesară, se mai arată în raport.

Creditele neperformante, la un nivel ridicat

„Capitalizarea bună a băncilor şi nivelul profitabilităţii le-au permis să absoarbă şocurile imediate din economie, iar angajamentul băncilor-mamă din străinătate, faţă de FMI, de a continua sprijinirea subsidiarelor şi a menţine expunerile în România asigură un confort suplimentar în privinţa capacităţii lor de respectare a obligaţiilor financiare”, a arătat Nicolaides.

Moody’s se aşteaptă totuşi ca majorarea costului de creditare şi finanţare să continue să aibă impact asupra profitabilităţii băncilor, pe termen scurt şi mediu, în condiţiile unei perspective economice dificile, în timp ce nivelul creditelor neperformante se va menţine la un nivel ridicat, având în vedere reacţia întârziată la posibila redresare economică.

Rata de adecvare a capitalului din sistemul bancar este relativ solidă (de peste 14% la sfârşitul lunii decembrie 2009), anticipându-se că bancile-mamă vor furniza subsidiarelor fonduri suplimentare, în caz de nevoie, pentru a asigura capacitatea de a absorbi eventuale posibile pierderi din împrumuturi.

SURSA: Mediafax