Calificativul ‘Baa3’ este doar cu o treaptă peste statutul ‘junk’. La mijlocul lunii trecute Moody’s a retrogradat Irlanda la ‘Ba1’ de la ‘A3’.

‘Principalul motiv al retrogradării de astăzi este continua scădere a solidităţii financiare a guvernului irlandez, din cauza activităţii economice slabe şi a concretizării noilor angajamente legate de bănci’, a explicat Moody’s într-un comunicat. Degradarea perspectivelor economice ale fostului tigru celtic se explică prin procesul de consolidare bugetară, continuarea contracţiei creditului în sectorul privat şi prin mediul mai puţin favorabil în materie de dobânzii, a adăugat Moody’s.

‘Perspectiva negativă se bazează pe estimările că soliditatea financiară a guvernului Irlandez ar putea să se deterioreze în continuare dacă creşterea economică va fi mai slabă decât se preconizează în prezent, sau dacă ajustarea fiscală nu va respecta programul de consolidare al guvernului’, a informat agenţia de rating.

Dacă Moody’s va mai reduce o dată ratingul Irlandei, chiar şi cu o singură treaptă, fostul tigru celtic se va regăsi în rândul ţărilor cu grad mare de risc, ceea ce atrage după sine o creştere a costurilor de creditare. Un astfel de scenariu este posibil dacă Irlanda nu îşi va îndeplini obiectivele de reducere a datoriei publice sau dacă situaţia economică a ţării ar urma să continue să se degradeze.