Modificarea perspectivei de rating reflectă opinia Moody’s potrivit căreia perspectivele performanţei operaţionale a France Telecom ar putea fi afectate de creşterea concurenţei pe piaţa telefoniei fixe şi mobile din Franţa, a sporirii reglementării şi a dificultăţilor cu care se confruntă companiile în procesul de reducere a costurilor.

‘Anunţul de astăzi reflectă temerea noastră că, în absenţa unor măsuri corectoare, deteriorarea fluxului de numerar ca rezultat al presiunilor din partea concurenţei şi a autorităţilor de reglementare ar putea afecta capacitatea France Telecom de creştere a veniturilor’, a explicat analistul Carlos Winzer, vicepreşedinte Moody’s.

Recentele performanţe trimestrială înregistrate de France Telecom sugerează că se dezvoltă un mediu operaţional mult mai dificil, în special pe piaţa internă, unde compania s-a confruntat cu un declin de 4,5% a veniturilor şi de 9% a profitului înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) în prima jumătate a acestui an, comparativ cu primul semestru din 2011.

Perspectiva negativă atribuită ratingului France Telecom reflectă temerile Moody’s privind capacitatea companiei de a compensa presiunile de pe piaţa internă şi nivelul la care poate reduce cheltuielile operaţionale.

Iliad a devenit în ianuarie al patrulea operator de telefonie mobilă din Franţa, ceea ce a dus la scăderea preţurilor şi plecarea abonaţilor de la companiile rivale, inclusiv France Telecom şi Vivendi.

Pe piaţa din Franţa, veniturile France Telecom au scăzut cu 4%, la 5,4 miliarde de euro. Compania generează aproximativ jumătate din vânzările sale în Franţa.

France Telecom a pierdut trimestrul trecut 615.000 de clienţi în Franţa iar cota de piaţă a companiei a scăzut cu 1,5 puncte procentuale.

Şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit recent în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva atribuită companiei franceze de telecomunicaţii France Telecom S.A. şi a confirmat ratingurile de credite pe termen lung şi scurt la ‘A-/A-2.

Decizia Standard & Poor’s vine pe fondul creşterii concurenţei pe piaţa telefoniei mobile din Franţa, în urma intrării celui de-al patrulea operator, ceea ce ar putea slăbi perspectivele veniturilor interne ale France Telecom şi marjele de profit în viitor şi ar putea duce la o deteriorare a profilului de creditare.

Profitul France Telecom a scăzut în primul trimestru din 2012 cu 8,1%, din cauza concurenţei operatorului Iliad. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost în perioada ianuarie-martie 2012 de 3,43 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari), faţă de 3,44 miliarde de euro cât estimau analiştii.

Orange România a obţinut venituri de 220 milioane de euro, în primul trimestru al anului 2012, în scădere cu 1,1% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut.

Orange este lider de piaţă în România şi face parte din grupul Orange-France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienţi pe cinci continente.
Sursa: Agerpres