ErgoSensor are grijă de sănătatea utilizatorilor în trei moduri. Monitorul dispune de un procesor conectat la un senzor CMOS. Nu este necesară instalarea niciunui software pe calculator pentru că această tehnologie este încorporată în monitor. Imaginile sunt analizate cu ajutorul unor algoritmi speciali iar apoi un mesaj va fi afișat pe ecran. Alertele personalizate pentru un confort optim includ:

Distanţa faţă de ecran: ErgoSensor măsoară distanţa dintre ochii utilizatorului şi monitor şi oferă sugestii pentru corectarea distanţei faţă de ecran.

Poziţia corectă: ErgoSensor detectează unghiul la care este inclinat capul şi oferă sfaturi pentru ca utilizatorul să-şi îmbunătăţească poziţia dacă aceasta este incorectă pe o perioadă extinsă de timp.

Sugerează pauze: ErgoSensor îi aminteşte utilizatorului să ia pauze, calculând timpul petrecut în faţa monitorului.

“Oboseala ochilor și a spatelui cauzează în timp o ineficiență a muncii, scade productivitatea iar viața socială poate avea de suferit, pentru că după muncă vom fugi direct acasă pentru a ne recupera în loc să ieșim cu prietenii în oraș” a precizat Gheorghe Iana, preşedinte al Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România.

Dacă monitorul poate detecta unde s-a aşezat utilizatorul, îşi poate da seama şi dacă nu este nimeni la birou. Astfel, ErgoSensor micşorează luminozitatea în mod automat atunci când utilizatorul nu se află la birou – posibil însoţit de o alertă pentru o pauză de cafea, de exemplu. Acest lucru face ca monitorul să economisească energie. Poate reduce consumul de energie cu până la 80% prin simpla sesizare a momentului când trebuie să se închidă. Pentru a economisi şi mai multă energie – chiar până la zero dacă este necesar – utilizatorii pot selecta poziţia de 0 watti, localizată în mod convenabil în spatele display-ului, pentru a opri alimentarea cu energie şi a reduce şi mai mult urma de carbon. 
Monitorul Philips ErgoSensor este disponibil în magazinele din România la un preț de 1.299 lei.