Ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Cristina Anisie şi preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate , Robert Stredie, au semnat în data de 2 decembrie, un acord de colaborare, al cărui principal obiectiv îl reprezintă promovarea imaginii României şi a identităţii româneşti în rândul studenţilor români din străinătate.

Acțiunile comune vizează următoarele aspecte

În acest scop, acţiunile comune vizează conştientizarea şi înţelegerea a ceea ce înseamnă studiul în străinătate pentru elevii din învăţământul liceal. De asemenea, un alt element ce va fi promovat de către comunitatea LSRS îl reprezintă excelenţa/imaginea universităţilor româneşti. În vederea evaluării rapoartelor de progres, a fost fixată o întâlnire anuală între ministrul educaţiei şi reprezentanţii LSRS, însă aceasta nu exclude posibilitatea altor întâlniri, în cazuri excepţionale.

„De-a lungul timpului, Liga Studenţilor Români din Străinătate a desfăşurat o activitate de ‘ambasador sui generis’ al României atât în diaspora, cât şi în rândul cetăţenilor străini cu care au interacţionat. Prin membrii săi, studenţi la universităţi de prestigiu din toate colţurile lumii, această asociaţie a făcut imense servicii atât ţării, cât şi sistemului nostru de învăţământ, promovând o altă imagine a României, o imagine a României educate.

Ba mai mult, prin întoarcerea acasă, foarte mulţi dintre ei, prin cunoştinţele şi expertiza împărtăşite, pun umărul nemijlocit la dezvoltarea societăţii româneşti. Mă bucur enorm, că avem astfel de parteneri, iar prin acest parteneriat vom reuşi să stabilim o colaborare bazată pe respect şi continuitate”, a transmis Monica Cristina Anisie.

„Prin acest acord, LSRS îşi asumă angajamentul de a folosi expertiza/experienţa acumulată în străinătate, pentru dezvoltarea viitoarelor direcţii de colaborare. După semnarea acordului dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Liga Studenţilor Români din Străinătate din 2015 (reînnoit în 2020), au rezultat o mulţime de beneficii pentru studenţimea românească de peste graniţe. Relaţia noastră cu MAE – privind problematica votului în diaspora, marcarea evenimentelor internaţionale, colaborarea strânsă a filialelor LSRS cu misiunile diplomatice – este o dovadă în plus că încheierea acestui acord, astăzi, între Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Liga Studenţilor Români din Străinătate nu va fi doar un document semnat, uitat într-un sertar.

Din contră, prin semnarea acestui acord, dorim să transmitem că sprijinirea educaţiei din România a fost şi reprezintă o prioritate din ce în ce mai mare pentru comunitatea noastră. Totodată, acest acord vine ca o continuare a unei relaţii de colaborare deja începute între MEC şi LSRS. După modelul de succes al relaţiei de colaborare a prietenilor noştri de la ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) cu ministerul educaţiei norvegian, ne dorim ca, în viitor, liga studenţilor români din străinătate să reprezinte o prioritate pentru MEC”, a transmis Robert Stredie, preşedintele LSRS.

În acelaşi timp, pentru identificarea şi implementarea proiectelor comune cu impact asupra imaginii României, precum şi asupra educaţiei şi cercetării, s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru, ale cărui întâlniri vor fi organizate trimestrial sau de fiecare dată când se va considera oportună întrunirea membrilor acestora. Din acest grup vor face parte reprezentanţi ai părţilor, dar şi ai Consiliului Naţional al Rectorilor. Lista membrilor se poate suplimenta cu reprezentanţi ai altor instituţii cu rol în domeniu, cu acordul părţilor.