Valoare nominală a monedei este de 10 lei, iar titlul de puritate este de 999‰.

Moneda are diametrul de 37 milimetri, greutatea de 31,103 grame şi are marginile zimţate. Aversul prezintă valoarea nominală "10 lei" suprapusă peste imaginea paşaportului actual, o reprezentare stilizată a ornamentelor din pagina de paşaport, în care sunt integrate stema şi numele ţării, iar în partea superioară are anul de emisiune, "2012".

Reversul redă în prim plan portretul regelui Carol I suprapus peste imaginea paşaportului emis în timpul domniei sale şi inscripţiile "Prima lege modernă a paşapoartelor" şi "CAROL I", iar în plan secund, un fragment din textul "Legii asupra paspoartelor", anul emiterii acesteia, "1912" şi inscripţia "100 ANI".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 345 lei.

Monedele din argint dedicate Centenarului primei legi moderne a paşapoartelor româneşti au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Sursa: Agerpres