UPDATE: Lansarea de miercuri a fost anulată în ultimele 15 minute ale numărătorii inverse după ce vremea din Florida nu a permis trimiterea navetei în spațiu. Decolarea a fost amânată pentru ziua de sâmbătă, la ora 13.00 PM.

Știre inițială

Space X, compania lui Elon Musk, lansează miercuri primul zbor cu astronauți la bord. Crew Dragon, prima navă cu echipaj uman a companiei fondate de Elon Musk a mai trimis pe orbită și alte vehicule spațiale, însă niciunul cu echipaj uman până astăzi.

LIVE VIDEO LANSARE CREQ DRAGON

Evenimentul reprezintă şi o reluare a zborurilor spaţiale cu echipaj uman de pe teritorul Statelor Unite după nouă ani de pauză din partea NASA. Mai mult, preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania Trump, au plecat de la Casa Albă pentru a urmări lansarea istorică de la Centrul Spațial Kennedy.

Cei doi astronauţi, Bob Behnken şi Doug Hurley, au urcat în capsulă şi se pregătesc pentru lansare. Cu mai puţin de două ore rămase până la începutul misiunii, canalele de comunicare sunt verificate. Procedura include discuţii dintre turnul de control şi membrii echipajului, pentru ultimele ajustări audio.

Decizia lansării misiunii, programată la ora României 23:33 va fi luată în funcţie de condiţiile meteo. Pregătirile au început, conform imaginilor furnizate în timp real de NASA. Cei doi astronauţi primesc ultimele sfaturi şi discută cu oficialii şi responsabilii pentru zbor, cu mai puţin de 4 ore rămase până la lansare.

Bob Behnken şi Doug Hurley sunt primii astronauţi trimişi în spaţiu în cadrul programului SpaceX. Evenimentul de miercuri reprezintă şi o reluare a zborurilor spaţiale cu echipaj uman de pe teritorul Statelor Unite, după nouă ani în care astronauții au rămas la sol.  Meritul nu aparține însă NASA, compania guvernamentală americană de studiu a spațiului, ci SpaceX, compania privată a lui Elon Musk.

Cum decurge lansarea

Naveta spaţială Crew Dragon va fi ridicată de la pământ de o rachetă Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida. Succesul așteptat al lansării unei rachete a companiei SpaceX, deţinută de Elon Musk, într-o misiune de transportare a astronauţilor pe orbita Terrei, va deschide sectorul spaţial companiilor private.

Dacă lansarea spre Staţia Spaţială Internaţională va avea succes, NASA ar urma să cumpere patru locuri în următorul zbor, programat peste câteva luni, și ar fi prima dată când astronauţii companiei guvernamentale vor deveni pasageri într-un vehicul spaţial comercial.

Lansarea de acum reprezintă momentul în care sectorul privat începe să transporte oameni în spaţiu în mod „fiabil şi ieftin”, apreciază Peter Diamandis, fondatorul X Prize, proiectul prin care a avut loc primul zbor privat până la limita spaţiului cosmic acum 16 ani. Există însă o problemă, pe care nici NASA și nici Space X nu o pot controla. Vremea și furtunile frecvente din Florida pot amâna lansarea, care are ca date de rezervă 30 și 31 mai.