Dacă toate acestea seamănă a paranoia, localnicii se pot consola cu gândul că se întâmplă doar la un deceniu odată. Astăzi, circa 2.300 de delegaţi din municipiile, regiunile autonome şi provinciile din toată China se adună în Beijing, unde începe Congresul al 18-lea al Partidului Comunist, la care se va face transferul de conducere, care are loc din zece în zece ani.
Se aşteaptă puţine surprize la vârf. Xi Jinping urmează să-l înlocuiască pe Hu Jintao în funcţia de secretar general al partidului care conduce China din 1949. Li Keqiang îi va succeda lui Wen Jiabao ca premier. La Congres se va face tranziţia de la actuala generaţie de tehnocraţi la o nouă generaţie, a cincea, de lideri. Mulţi sunt "prinţişori roşii", echivalentul comunist al aristocraţiei cu sânge albastru. Tatăl lui Xi Jinping, Xi Zhongxun, a fost un lider revoluţionar şi ex-vicepremier.
Dar chiar dacă partidul va prezenta o imagine unită la congres, ultimele câteva săptămâni au fost martorele unor lupte crâncene pentru putere între facţiunile conducătoare, în special între "prinţişori" şi cadre ale Ligii Tineretului Comunist (LTC), care este baza de putere a preşedintelui Hu.
A cincea generaţie de lideri va avea de rezolvat o mulţime de probleme spinoase. Ea moşteneşte cea mai modestă creştere economică din 1999, apreciată la 7,7% anul acesta. De asemenea, se va confrunta cu nemulţumirile crescânde faţă de exproprierile de terenuri şi corupţie. Tranziţia se face în contextul unor relaţii tensionate cu Japonia, din cauza disputelor teritoriale asupra insulelor numite Senkaku de Japonia şi Diaoyutai de China.
Părerile analiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte atitudinea noii generaţii de lideri faţă de reformă; vor fi ei mai deschişi sau vor menţine linia predecesorilor? Hu Deping, fiul răposatului şef al Partidului Comunist Hu Yaobang, a făcut apel la conducere să adopte schimbarea. "Reformele nu pot fi irosite, promisiunile nu trebuie abandonate", a scris domnul Hu în Economic Observer, apreciind că necazurile prezente ale ţării ameninţă dezvoltare şi riscă să împiedice capacitatea partidulyi de a guverna. El a insistat: "Trebuie să creăm condiţiile care să permită întreprinderilor private să se constituie în industrii de monopol, trebuie să încurajăm concurenţa corectă şi legală, să creăm şi să reglementăm pieţe deschise şi corecte".
Steve Tsang, de la Institutul de Cercetare a Politicii Chineze al Universităţii Nottingham, a declarat că nu se aşteaptă ca viitoarea conducere să aplice reforme democratice, dar şi-a exprimat speranţa că la congres se va alege o conducere puternică, având voinţa politică de a restructura economia. "Noua echipă va fi formată din ‘cadrele cele mai sigure’ ale Partidului Comunist Chinez. Cei curajoşi, aşa cum se înţelege termenul în politica britanică, nu vor fi prea numeroşi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei îndrăzneţi şi vizionari", a afirmat el.
Delegaţii reprezintă numeroase interese diferite din China, cum ar fi întreprinderile de stat, băncile de stat, Armata Populară de Eliberare şi alte instituţii guvernamentale. Sarcina lor va fi să treacă în revistă perioada scursă de la ultimul congres, apoi să-i aleagă pe cei 200 de membri ai Comitetului Central. Acesta va numi un Birou Politic format din 25 de membri şi un Comitet Permanent al Biroului Politic, despre care se zvoneşte că va avea şapte membri, în loc de nouă, câţi sunt în prezent.
La congresul de anul acesta se vor retrage trei sferturi din membrii conducerii: 14 din cei 25 de membri ai Biroului Politic şi şapte din cei nouă membri ai Comitetului Permanent. Congresul se va încheia în jurul datei de 14 noiembrie.
Unul dintre "prinţişorii" care viza la vârful ierarhiei dar nu va fi prezent la congres este fostul şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, implicat într-un scandal legat de moartea omului de afaceri britanic Neil Heywood. La plenara cu uşile închise de săptămâna aceasta, conducerea a decis excluderea lui Bo din partid, permiţând astfel ca acesta să fie urmărit penal. Domnul Tsang a opinat că afacerea Bo va arunca probabil o umbră, dar nu va avea un impact prea mare, având în vedere că aparatul de propagandă al partidului lucrează la capacitate maximă şi congresul este regizat cu foarte mare grijă.
SURSA: The Independent, RADOR