Grupul ungar MOL a castigat licitatia organizata de companiile VF-NEFT Development LLC(Texas) si RusOil LLC, pentru achizitionarea a 100% din BaiTex LLC  din Rusia, in urma aprobarii Serviciului Federal Antimonopol, se arata intr-un comunicat remis redactiei. Coform unui audit realizat de compania DeGolyer&MacNaughton, BaiTex, detinea in 2005, 66,7 milioane de barili rezerve dovedite si potentiale, adica peste 20% din rezervele actuale ale MOL.

“Achizionarea acestei companii se potriveste perfect strategiei Grupului MOL in Federatia Rusa. Bazandu-ne pe experienta noastra anterioara in ceea ce priveste campurile petrolifere ruse, scopul principal al Grupului MOL cu BaiTex este de a maximiza rezervele recuperabile pentru a atinge un nivel echilibrat al exploatarii acestuia pe termen lung” spune Zoltàn Àdott, vice presedinte executiv al Grupului MOL pe probleme de Explorare si Productie.

BaiTex LLC detine licenta zacamintelor de sub campul Baituganskoye, din regiunea Volga-Ural, una dintre proviciile ruse cu cea mai mare productie de petrol.Nivelul productiei actuale de petrol a companiei este de 1.800 barili pe zi. Potrivit comunicatului, Grupul MOL va investi peste 200 milioane de dolari in dezvoltarea campului petrolifer in urmatorii 8-9 ani si va creste productia zilnica la nivelul aproximativ de 14.000 barili pe zi pana in anul 2014. “Ca urmare a incheierii acestei tranzactii, noua noastra subsidiara din Rusia, MOL Russ, va coordona trei proiecte principale ale Grupului MOL in Federatia Rusa: campul petrolifer ZMB (exploatat 50-50% intr-un joint-venture cu RussNeft ), proiectul Surgut-7 si noua achizitie BaiTex LLC. Pe baza recentelor succese si a bunei colaborari cu partenerii locali, suntem interesati si in ceea ce priveste noi oportunitati pentru dezvoltarea upstream” a adaugat Adott.

Pretul de achizitie va ramane confidential, dar reflecta valoarea de piata a campurilor petrolifere cu caracteristici similare si cu potential similar de dezvoltare din Rusia. Grupul MOL are o retea de peste 1000 de benzinarii in 10 tari din Europa Centrala si de Est. Principalele sale operatiuni upstream sunt in: Rusia, Pakistan, Egipt, Siria si Angola. Pretul unei actiuni MOL este de 112,32 dolari, iar valoarea de piata a companiei in 2006 a atins 12 miliarde de dolari.

Sursa: Capital 03 Ianuarie 2007