Ca parte a acestei strategii, MOL a anunţat luna aceasta achiziţia celor 208 de benzinării Agip deţinute de italienii de la Eni în România, Cehia şi Slovacia. Cele 42 de staţii Agip din România vor fi rebranduite sub marca MOL, care va avea în total în România o reţea de 189 de benzinării.

În timp ce piaţa de rafinare din Europa este afectată de supracapacitate, MOL vrea să-şi majoreze cota de piaţă prin achiziţionarea în acest an a câteva sute de benzinării, a explicat Ferenc Horváth.

Acesta a adăugat că, în Europa Centrală, consumul de combustibil este în creştere iar avansul economic se consolidează. datele oficiale arată că statele emergente europene au avut un ritm de creştere mai rapid în primul trimestru din 2014.

Profitul neajustat al MOL a scăzut cu 25% în primul trimestru din 2014, sub estimările analiştilor. În perioada ianuarie – martie 2014, profitul neajustat a fost de 20,8 miliarde de forinţi (99 milioane de dolari), faţă de un câştig de 27,8 miliarde de forinţi în primul trimestru din 2013.

Rezultatele vin pe fondul contribuţiei mai scăzute a zăcămintelor de gaze din Europa Centrală şi de Est, al preţului mai redus la gazele naturale şi al deteriorării condiţiilor externe.

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 29.000 de angajaţi în întreaga lume.

Grupul are peste 75 de ani de experienţă în explorarea şi producţia de hidrocarburi, având în prezent operaţiuni de producţie în opt ţări şi activităţi de explorare în 13 ţări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.

Compania are, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 ţări, dintre care 147 în România.

MOL deţine locul al patrulea pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

Agerpres