Reactorul 1 de la Cernavodă va fi modernizat

O firmă sud-coreeană se pregătește să modernizeze Reactorul 1 de la Cernavodă. Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), o companie de stat din Coreea de Sud, a semnat un acord cu Candu Energy Inc., un grup canadian, pentru a accelera procesul de pregătire pentru licitație. Anunțul a venit chiar luni, 6 mai.

Sud-coreenii au încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy Inc, în conformitate cu planul lor de a participa la modernizarea Reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă din România.

Proiectul are ca obiectiv înlocuirea unor componente esențiale și construirea infrastructurii necesare pentru a permite Reactorului 1 de la Cernavodă să continue să funcționeze timp de încă 30 de ani.

„Prin acest proiect, ne aşteptăm la o consolidare a cooperării între Coreea de Sud şi România în domeniul energiei nucleare”, a declarat directorul general de la KHNP, Whang Joo-ho.

KHNP va dezvolta un plan pentru construcția infrastructurii. Pentru același proiect, KHNP a semnat, anul trecut, un acord de consorțiu tripartit cu Candu Energy Inc. și cu Ansaldo Nucleare S.p.A.

Unitatea 1 a centralei nucleare Cernavodă are o putere instalată de 700 MW. A fost pusă în funcțiune în anul 1996. A furnizat, până acum, 133 de milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani.

Unitatea 1 a contribuit la evitarea emisiilor în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2 din cauza aportului său energetic în detrimentul surselor convenționale.

centrala nucleară de la Cernavodă
Centrala nucleară de la Cernavodă / SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a fost demarat în anul 2017

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a fost demarat în anul 2017. Este implementat în trei etape, în concordanță cu experiența și practica internațională în domeniu.

Faza I a proiectului s-a desfășurat între anii 2017 și 2022. A constat în demonstrarea capacității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa pentru mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul proiectului și demonstrarea fezabilității acestuia.

Etapa s-a încheiat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor a Studiului de Fezabilitate și a deciziei de investiție. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a a fost demarată în februarie 2022. Se va întinde până în 2026. Include următoarele activități principale:

  • asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1;
  • negocierea și atribuirea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC);
  • achiziționarea de echipamente cu un ciclu lung de producție;
  • evaluarea, pregătirea și programarea activităților viitoare;
  • obținerea avizului Comisiei Europene conform articolului 41 din Tratatul Euratom; obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru începerea proiectului, etc.

Faza a III-a se va desfășura între anii 2027 și 2029

Faza a III-a se va desfășura între anii 2027 și 2029. Ea debutează cu oprirea Unității 1.

Constă în implementarea efectivă a lucrărilor din cadrul proiectului de retehnologizare a Unității 1 în instalațiile sa și reluarea activității acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viață de 30 de ani, începând din anul 2029.