Colgate-Palmolive este cea mai recenta victima a mediului de afaceri romanesc. Personal, am fost dintre cei care au sustinut miza pe capitalul strain. Avantajele erau forta financiara, tehnologiile avansate, o mentalitate pragmatica, orientata spre profit, un nou tip de cultura organizationala. De cealalta parte era capitalul autohton, slab, jigarit, aflat in mana unor oameni banuiti ca s-au imbogatit ilicit, membri ai fostei Securitati sau ai activului PCR. Diferenta era ca intre un june-prim, tip Hollywood, mirosind frumos si mustind de sanatate, si, de cealalta parte, un individ ponosit, complexat, usor respingator, pe care nu e bine sa-l intalnesti noaptea pe strada.
Frumosul s-a dovedit a fi doar un seducator, fara sentimente, care te paraseste atunci cand ai mai mare nevoie de el. Celalalt a ramas pe loc, e tot sarac si are in continuare mari probleme la impresia artistica. Reusita in afaceri a unui roman este considerata un pacat. Cine a avut succes a fost hot, smecher sau corupt.
Nicaieri in lume capitalismul nu este o rezervatie de ingeri. Este un mod de organizare a economiei care creeaza inegalitati, pentru ca nici indivizii nu sunt egali. Era o utopie sa credem ca, dupa 1989, va aparea in Romania un stol de fiinte hieratice, fara trecut dubios, deasupra oricaror banuieli, care vor acumula averi doar pentru a le imparti saracilor sau care vor intra in politica doar din spirit de sacrificiu pentru comunitate.
Intreprinzatorii romani nu sunt nici ei ingeri cum, probabil, nici parintii lor nu au fost. Dar ei sunt cei de la care putem astepta renasterea societatii romanesti. Talentele din celelalte domenii nu vor putea fi puse in valoare decat daca vom avea cat mai multi antreprenori puternici. In actuala conjunctura, interna si internationala, ei sunt cei pe care trebuie sa mizam. Reforma morala? E un subiect interesant pentru seminarii. In afara salilor de dezbateri, este un concept fara substanta. Instantele morale sunt periculoase. NATO actioneaza in Iugoslavia erijandu-se intr-o instanta morala. La fel ca Inchizitia. Singura moralitate acceptabila este respectarea legii, pe care o apreciaza instantele laice. Intreprinzatorii romani, la fel ca cei din intreaga lume, nu sunt oameni care si-au pierdut somnul pentru ca s-au imbogatit in timp ce altii mureau de foame. Un filozof spunea ca lacomia individului duce omenirea inainte. Capitalistii romani, indiferent de trecutul lor, nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat confratii lor din alte tari.
Acum, cand investitorii straini ne parasesc pe capete, intreprinzatorii romani sunt miza pe care trebuie sa jucam. Oricat de mult s-ar imbogati, un individ nu va putea manca toata recolta de grau, iar daca va dori sa-si construiasca palate, inseamna ca va oferi locuri de munca si va impulsiona industria materialelor de constructii. In mod paradoxal, de la un anumit nivel, orice va face un om bogat va fi si in favoarea societatii.