Președintele Dan Barna susține că măsurile USR nu vin să reinventeze apa caldă, ci sunt menite să diminueze drastic șansele ca o asemenea crimă să se repete. El a militat în primul rând pentru depolitizarea instituțiilor publice. Este nevoie de concursuri corecte pentru ocuparea funcțiilor cheie în stat, a fost mesajul lui Barna.

„Dincolo de sancțiunile individuale, e nevoie de niște măsuri. Nu inventăm apa caldă, nu propunem măsuri de stânga sau de dreapta, ci niște măsuri prin care o astfel de tragedie să aibă foarte mici șanse de a se repeta. Fiecare detaliu al acestui caz ne arată cum în multe locuri sistemul nu a funcționat,” susține Dan Barna.

Președintele USR a făcut referire și la propunerea premierului de organizare a unui referendum care să vizeze creșterea pedepselor pentru crime. Barna susține că propunerea Vioricăi Dăncilă este jignitoare.

„Nu ne trebuie referendum. Este jignitoare propunerea premierului de a ridica pedepsele pent astfel de cazuri, în condițiile în care legislația României din domeniu a fost șubrezită fix în Parlamentul României. Am văzut că doamna premier făcea apel să nu politizăm acest caz. În realitate, cea s-a întâmplatr la Caracal este fix o problemă care pornește din plan politic șia asemenea probleme vor continua să se repete dacă nu luăm măsuri urgente,” a conchis Dan Barna.

De asemenea, USR a anunțat că s-a apucat să strângă semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în Parlament, pentru modificarea legislației în vigoare.

Stelian Ion a prezentat un set de măsuri la care USR a lucrat în ultimele zile și pentru implementarea cărora va milita în perioada următoare:

  1. Legea Recursului Compensatoriu. Știți foarte bine că în urma adoptării acestei legi, foarte mulți infractori, printre care și criminali periculoși, au fost lăsați în libertate. Cum poți propune alte măsuri când tu, ca stat, te-ai îngrijit în ultimii ani să-i eliberezi pe infractorii periculoși? Deci este prima măsură care trebuie luată.
  2. A doua măsură este una mai largă. Vizează tangențial problema la care ne referim. Aceste crime de la Caracal vizează întregul sistem judiciar. Nu poți avea magistrați, procurori, judecători hotărâți, fermi, curajoși, dacă inventezi o Secție Specială care să îi toace mărunt tocmai pe aceia care se luptă cu corupția zi de zi. Măsura care trebuie luat ăeste aducerea legilor justiției în concordană cu recomandările Comisiei de la Veneția.
  3. A treia problemă: S-a vorbit în ultimele zile despre serviciul 112. Legislația pentru a localiza un asemena apel există, însă nu a fost pusă în aplicare. Aceste localizări pot fi făcute mai repede și mai exact. Această legislație primară nu a fost respectată. De aceea, o măsură care poate și trebuie să fie impusă este impunerea unor termene și a unor sancțiuni pentru nerespectarea acestor obligații de către statul român.
  4. Din 2010-2011 există un sistem numit „Alertă copii”, pus în funcțiune cu fonduri europene. Ce s-a întâmplat de atunci? Sistemul a funcționat o singură dată. Reușim să face postări pe rețelele de socializare cu ceea ce avem în farfurie, dar statul nu poate localiza un apel venit prin 112. Este vorba de un sistem care trebuie să afle în primele ore dacă un copil a fost răpit. În cazul unei răpiri
  5. Trebuie asigurată tehnica performantă acestei directții de operațiuni speciale din cadrul Poliției Române, pentru localizări și interceptări. După ce CCR a interzis SRI să își aducă aportul pentru asemenea cazuri, această zonă a rămas descoperită pentru că aparatura cea mai performantă este deținută de SRI. Această direcție trebuie să dispună de tehnici la fel de performante.
  6. Știm foarte clar că odată cu adoptarea bugetului au fost tăiate sume importante de la parchete. Mi se râdea în nas când solicitam să se aloce sumele necesare pentru efectuarea flagrantului și acțiuni complementare. Acum, la rectificare bugetară, se pot aloca banii necesari.
  7. Numriea pe funcții de conducere în cadrul MAI trebuie să se facă prin concursuri reale, nu unele trucate și simulate. Acestea trebuie să se realizeze cât mai grabnic pentru funcțiile de conducere unde există interimate de ani de zile, care nu fac decât să îi țină sub control pe șefii puși acolo. Periodic trebuie să fie supuși unor evaluări acești polițiști. Ar trebui, de asemenea, să se asigure o pregătire și o evaluare continuă a polițiștilor.
  8. Am observat că polițiștii au probleme și cu pregătirea profesională. Se scarpină în cap, stau în fața unei porți unde urmează să se întâmple o crimă odioasă. Pregătirea lor trebuie să înceapă încă din Academie, unde am văzut că există foarte mari probleme. Aceste școli trebuie reformate din temelie. Am văzut că aceste școli se ocupau cu alte probleme precum plagierea doctoratelor sau amenințarea jurnaliștilor. Aceste reforme trebuie implementate cu ajutorul experților internaționali.
  9. Este inadmisibil ca cei mici să fie nevoiți să facă autostopul pentru a ajunge la școală. Trebuie abrogată OUG 59/2019, prin care serviciul județean de transport persoane a fost scos din sfera transportului public. Așa au ajuns copiii să fie nevoiți să facă autostopul. Propunem ca serviciul de transport județean să fie public. Mai mult decât atât, susținem decontarea transportului public pentru elevi.
  10. Insistăm pentru operaționalizarea legii registrului acelor infractori care au săvârșit infracțiuni sexuale dar acest registru ar trebui extins și către alte categorii de persoane agresive.