Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat două contracte de concesiune semnate cu Mircea Dinescu, prin care acestuia îi fuseseră încredinţate spre exploatare 600 de hectare de teren în Dolj, pentru neplata unor redevenţe şi neconstituirea unor scrisori de garanţie, a declarat pentru Mediafax Nicolae Giugea, preşedintele ADS.

Agenţia Domeniilor Statului a încheiat cu Mircea Dinescu, în anul 2004, un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 591,99 hectare, teren aflat pe teritoriul administrativ al localităţilor Moţăţei, Calafat, Cetate şi Ciupercenii Noi, din judeţul Dolj, iar un an mai târziu, acesta a semnat, printr-o firmă pe care o deţine, SC Agroindustriala SRL, un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 8,10 de hectare în localitatea doljeană Giubega.

„La data prezentei, în baza contractului de concesiune nr. 16/2004, concesionarul înregistrează un debit în valoare de 23.309,44 lei, din care redevenţă neachitată 22.542,98 lei reprezentând termenul scadent din 15.01.2010 şi penalităţi de întârziere la plata redevenţei în sumă de 766,46 lei, calculate până la 18.02.2010. În ceea ce priveşte realizarea investiţiilor asumate prin contract, concesionarul nu a făcut dovada realizării acestora. Din acest motiv s-a ajuns la calcularea penalităţilor în valoare de 21.778,39 lei, din care a fost achitată suma de 17.633,01 lei”, potrivit unei note a ADS privind modul de derulare a contractelor încheiate de instituţie cu Mircea Dinescu.

Conform contractului, concesionarul avea obligaţia să realizeze investiţii pentru dezvoltarea exploataţiei în echivalentul în lei a 17.765,86 de euro, eşalonat pe o perioadă de 9 ani.

ADS: „Concesionarul nu şi-a îndeplinit obligaţiile”

„Concesionarul nu a îndeplinit niciuna din obligaţiile mai sus menţionate. Facem menţiunea că Direcţia Executări Contracte a notificat anual concesionarul cu privire la obligaţiile contractuale asumate”, se mai arată în nota ADS. Şi în ceea ce priveşte contractul de concesiune din 2005 încheiat de ADS cu Agroindustriala SRL, administrată de Dinescu, instituţia a constatat că nu au fost respectate mai multe clauze.

În schimb, în cazul contractului încheiat de ADS în 2006 cu SC MD Agricola SRL, reprezentată legal de Mircea Dinescu, pentru exploatarea amenajării piscicole Cetate şi a terenurilor aferente acesteia, în suprafaţa totală de 388,57 hectare, concesionarul nu a înregistrat debite la plata redevenţei. Cu toate acestea, Dinescu nu a realizat planul investiţional agreat prin contract, respectiv 11.000 de euro, eşalonat pe o perioadă de 10 ani, motiv pentru care i s-au calculat penalităţi în valoare de 3.214,93 lei, din care a fost achitată suma de 1.997,25 lei.ADS menţionează şi în acest caz lipsa scrisorii de garanţie şi a contractului cu o societate de asigurări.

Dinescu: „Au văzut că nu merge chestia cu CNSAS-ul şi încearcă altfel”

Contactat de Mediafax, Mircea Dinescu a declarat că nu a primit nicio înştiinţare privind rezilierea contractelor. „Nu ştiu la ce adresă au trimis înştiinţările, pentru că eu din ianuarie locuiesc la Cetate. Eu am investit 600.000 de euro în via aia şi sunt cel mai mare investitor agricol din judeţul Dolj”, a spus Dinescu. El a adăugat că va ajunge marţi la Bucureşti pentru a verifica situaţia juridică a contractelor.

„Ei au văzut că nu merge chestia cu CNSAS-ul şi încearcă altfel. Acum nu trebuie să mă mai ocup nici de agricultură. O să văd eu ce-o să fac. În plină criză, în Franţa, agricultorii au primit bani în avans pentru mai mulţi ani, iar la noi te execută pentru chestii formale. Pe vremuri te executau dacă treceai graniţa clandestin, iar acum te execută dacă treci graniţa capitalismului”, a afirmat Dinescu. Întrebat cine sunt „ei”, Dinescu a răspuns: „Păi din ce partid e Giugea, preşedintele ADS?”.

Agenţia Domeniilor Statului a încheiat cu persoane fizice sau juridice în anul 2009 un număr de 989 contracte de concesiune, arendă şi închiriere, obţinînd un venit de 50,8 milioane de lei.

SURSA: Mediafax