Mircea Badea a avut o primă reacție inedită după ce fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost audiată în Comisia LIBE  pentru postul de șef al Parchetului European.

”Sunt foarte încântat de cum au decurs lucrurile la audieri. N-am auzit întrebări mai tâmpe de multă vreme, decât acelea de astăzi. Bine că s-au lămurit europenii ieri cu privire la procedură. Chiar n-am văzut întrebări mai imbecile. Mi-a plăcut mult. Aia cu CIA a fost daună totală. În comisia asta au zis că în România există închisori CIA”, a declarat Mircea Badea la Antena3.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, în cadrul audierilor pentru funcţia de procuror-şef european că jumătate din viaţă a fost procuror, că nu are nimic de ascuns şi că deputaţii europeni au fost expuşi la informaţii negative despre ea, care însă sunt doar minciuni. Răspunzând unei întrebări, ea a declarat că îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi procuror-şef european, aşa cum prevede legea. Referitor la presiunile politice, Kovesi le-a spus europarlamentarilor că au existat presiuni din afara instituţiei, dar nu a fost sunată niciodată în legătură cu un dosar de vreun politician şi că a făcut faţă acestor presiuni.

Al doilea candidat audiat în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, François Bohnert, a fost întrebat de un europarlamentar PSD despre protocoale cu serviciile secrete, iar de Macovei despre rolul procurorului-şef european.

Primul candidat, Andreas Ritter, a fost întrebat de europarlamentarul Monica Macovei dacă a instrumentat cazuri de fraudă cu fonduri europene care au vizat demnitari şi dacă au fost presiuni politice.

Europarlamentarul Siegfried Mureşana anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, că Laura Codruţa Kovesi a câştigat în Comisia CONT, cu 12 voturi. Candidatul din Franţa s-a clasat pe locul al doilea, cu 11 voturi.