Mioara Roman primește primul termen de judecată, post-mortem

Procesul inițiat acum zece ani între Mioara Roman și Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” continuă să se desfășoare. La vremea respectivă, fosta jurnalistă a fost evacuată din locuința sa și obligată să plătească despăgubiri semnificative, care se ridicau la 300.000 de euro.

În urma recentelor evoluții, instanța a programat deja primul termen. Termenul a fost acordat în ciuda faptului că fosta soție a lui Petre Roman a decedat.

Pentru a recupera suma datorată, RAAPPS a inițiat mai multe procese de executare silită împotriva Mioarei Roman. Ultima înfățișare în instanță a avut loc pe 6 martie. Fosta jurnalistă fusese citată cu puțin timp înainte de a-și pierde viața. Aceasta trebuia să participe la proces alături de fiicele sale, Oana Roman și Catinca Zilahy.

Acestea au fost la rândul lor chemate în calitate de pârâte. Cu toate acestea, disputa legală nu s-a încheiat încă.

Mioara Roman
Mioara Roman / SURSA FOTO: Facebook, Tele M Iasi

Oana Roman continuă demersurile legale în numele mamei sale

După decesul mamei sale, Oana Roman persistă în procesul împotriva RAAPPS. Cu toate că fosta soție a lui Petre Roman a plecat din această lume, disputa legală nu a ajuns încă la final.

Oana Roman continuă bătălia juridică cu RAAPPS. Așadar, în miercuri, 6 martie, instanța a decis să amâne cauza și să stabilească un nou termen de judecată pentru data de 29 mai 2024.

Datorită hotărârii din 2017, Mioara Roman a fost obligată să achite daune în valoare de 300.000 de euro către RAAPPS. Aceasta a avut instituită poprire pe pensia sa, astfel încât o parte din veniturile sale lunare erau direcționate către acoperirea datoriilor.

Suma respectivă nu a fost suficientă pentru a acoperi integral datoria, motiv pentru care RAAPPS a început mai multe proceduri de executare silită. Mioara Roman a fost citată pentru unul dintre aceste termene, dar a decedat puțin timp înainte de înfățișare.

„Roman Mioara Iulia, cu ultimul domiciliu în Bucureşti este chemat în această instanţă, camera 201, în ziua de 06.03.2024, Completul C13 S2 (fost C37 Civil), ora 09:00, în calitate de Intimat, în proces cu Regia Autonomă “Administraţia Patrimoniului Protocolului De Stat” în calitate de Petent, plângere împotriva refuzului executorului judecatoresc dosar executare NR. xxx/2022.

În caz de neprezentare a părţilor, judecata se va face în lipsă, dacă se solicită în scris acest lucru de către una din părţi. (…) Prin înmânarea citaţiei, sub semnătură de primire, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, pentru un termen de judecată, cel citat este prezumat că are în cunoştinţă şi termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia i-a fost înmânată”, se arăta în citație.

Dacă vor moşteni averea Mioarei Roman, fetele sale îi vor „moşteni” şi datoria de 300.000 de euro

Datoria Mioarei Roman se va transfera către fetele sale, Oana şi Catinca, explica recent avocata Beatrice Comăniceanu. Singura şansă să scape de datorie este să renunţe şi la moştenire.

„La dezbaterea moștenirii, se preiau și datoriile, inclusiv cele de la stat, dar și de la bănci. Nu se sting datoriile, odată cu decesul persoanei, moștenitorii, în cazul de față, Oana și Catinca, fiicele Mioarei Roman, le preiau, sunt bune plată.

Din păcate da, așa se întâmplă, am avut cazuri. Dreptul la moștenire nu vine numai cu avantaje, după cum vedeți”, spune avocata pentru Playtech.