Rusia va continua să joace un rol esenţial în aprovizionarea Europei Centrale cu energie, aşadar evitarea unor consultări periodice cu Rusia este de neconceput, a subliniat şeful diplomaţiei ungare. El a ţinut să menţioneze că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei au afectat serios economia Ungariei, întrucât Rusia este al treilea partener comercial al acestei ţări.

Insistând pe problematica energetică, ministrul Szijjarto a amintit că cea mai mare parte a necesarului de gaze naturale al Ungariei este importat din Rusia, iar acordul bilateral pe termen lung privind furnizarea de gaze expiră anul acesta. Drept urmare, oficialul ungar şi-a manifestat speranţa că problema reînnoirii acestui acord va fi soluţionată convenabil cu ocazia vizitei liderului de la Kremlin, care va fi astfel vitală pentru securitatea energetică a Ungariei.

Referindu-se tot la chestiunea gazelor naturale, şeful diplomaţiei maghiare a cerut Uniunii Europene să se implice în finanţarea proiectului care va înlocui gazoductul South Stream, pe care Rusia a decis să-l abandoneze în favoarea unei conducte alternative ce va trece prin Turcia.

În ce priveşte proiectul construcţiei a două noi reactoare la centrala nucleare de la Paks, ce va fi realizat în cooperare cu Rusia şi cu ajutorul unui împrumut de 10 miliarde de euro acordat tot de Rusia, ministrul Szijjarto a declarat că încheierea contractelor se desfăşoară conform graficului şi că a primit din partea companiei ruse Rosatom asigurări că aceasta îşi va îndeplini obligaţiile aşa cum s-a convenit.

Pe de altă parte, întrebat despre percepţia că Ungaria este în prezent o ţară izolată, ministrul ungar de externe a răspuns că o astfel de apreciere este 'ridicolă' în condiţiile în care la Budapesta au efectuat recent vizite cancelarul german, premierul georgian şi miniştrii de externe sârb, polonez şi muntenegrean, iar luna aceasta mai este aşteptat şi premierul turc.

Pe agenda convorbirilor dintre premierul Viktor Orban şi preşedintele Vladimir Putin se va afla, în mod evident, şi criza din Ucraina, a mai spus Peter Szijjarto, el menţionând că la acest capitol 'poziţia Ungariei este clară, şi anume că acest conflict trebuie soluţionat paşnic, pe calea negocierilor'.AGERPRES