'Va trebui să facem o analiză atentă asupra activităţii ICI. Din cele ce cunosc până în prezent nu se află într-o situaţie financiară foarte fericită. Împreună cu domnul prim ministru Grindeanu vom analiza această opţiune de a trece ICI sub autoritatea Ministerului pentru Cercetare', a spus Jianu.

 

Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, şi, respectiv, Comisiei economice pentru industrii şi servicii din Senat, cu 16 voturi pentru şi 4 împotrivă.

'Priorităţile mele pentru acest mandat se referă la cadrul naţional de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambiţios pentru a avea toate taxele şi orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online şi toate sistemele informatice ale instituţiilor publice să fie interoperabile în aşa fel încât cetăţenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informaţii, să alerge de la o instituţie la alta. Acestea să se poată obţine automat prin sisteme informatice de către instituţiile publice', a spus Jianu, în timpul audierii.

Potrivit acestuia, programul de guvernare şi toate celelalte priorităţi se încadrează în obiectivele naţionale privind Agenda digitală.

'Cu siguranţă nu putem avea această piaţă unică digitală fără ca cetăţenii consumatori ai acestor servicii, fără ca ei să aibă încredere în serviciile digitale oferite. De aceea vom avea o atenţie şi asupra componentei de securitate cibernetică şi, bineînţeles, asupra infrastructurii, pentru că este evident necesară dezvoltarea accesului la servicii de Internet în zonele albe încă rămase în România', a mai arătat ministrul propus al Comunicaţiilor.AGERPRES