Ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că autoritățile de la Chișinău caută soluţii pentru a garanta securitatea spaţiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, relatează, vineri, 10 martie, agenţia de presă EFE.

Achiziţia unor astfel de echipamente militare implică investiții enorme

„Înainte, apărarea antiaeriană nu era considerată o prioritate. Dar am văzut de mai multe ori rachete ruseşti zburând pe deasupra Moldovei în direcţia vestului Ucrainei. Necesitatea protejării spaţiului nostru aerian a devenit acum una urgentă”, a declarat Anatolie Nosatîi la postul de televiziune JurnalTV.

Prin urmare, Ministerul Apărării al Republicii Moldova negociază în prezent cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, fiind în căutarea „celei mai bune oferte în termeni de preţ şi utilitate”, a precizat Anatolie Nosatîi, recunoscând, totodată, că achiziţia unor astfel de echipamente militare necesită o perioadă mare de timp și multe investiții.

Republica Moldova primeşte echipamente şi asistenţă de asemenea prin Facilitatea Europeană pentru Pace

„Inclusiv achiziţia unor sisteme cu rază medie de acţiune implică un preţ excesiv pentru noi. Vorbim de sute de milioane de euro sau chiar de un miliard dacă dorim (sisteme) Patriot sau S-400″, a exemplificat oficialul moldovean. Chiar dacă Republica Moldova ar dispune de fonduri suficiente pentru asemenea sisteme, livrarea lor nu s-ar putea face rapid, întrucât între plasarea comenzii şi primirea echipamentelor ar fi nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între un an şi jumătate şi doi ani, a precizat Anatolie Nosatîi.

„Partenerii noştri studiază opţiuni de consolidare a sistemelor de apărare existente pentru garantarea securităţii la scară continentală”, a mai menţionat ministrul Anatolie Nosatîi, semnalând de asemenea că Republica Moldova primeşte echipamente şi asistenţă de asemenea prin Facilitatea Europeană pentru Pace, din care anul trecut Chişinăul a primit 47 de milioane de euro.

NATO sau neutralitate

Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO. Polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid, a afirmat, marţi, 24 ianuarie, ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi la un post de televiziune local. Acesta a ţinut să precizeze totuşi că apartenenţa la o alianţă militară nu presupune neapărat aderarea la NATO, conform Radio Chişinău.

Discuţiile cu privire la neutralitate Republicii Moldova sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianţă militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetăţenii, a subliniat oficialul de la Chișinău.

„Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lasat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală.”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Conform acestuia, armata – estimată la aproximativ 6.500 de militari profesionişti (plus 2.000 de soldaţi care fac serviciul militar obligatoriu în fiecare an) – a primit până acum „puţină atenţie”. Așadar, Nosatîi a pledat pentru crearea de alianţe militare fără a renunţa la neutralitatea consacrată de Constituţie.