'Estimăm pentru 2016 o creştere reală a PIB de 4,1%, peste media Uniunii Europene. Creşterea economică a României este mai echilibrată decât în urmă cu câţiva ani. Dacă anterior exporturile erau principalul motor de creştere, suntem încrezători că pentru 2016 exporturile, consumul şi investiţiile sunt împreună motoare de creştere', a spus oficialul MFP.

Întrebată dacă în 2015 creşterea economică a României s-a situat la 3,7%, Anca Dragu a răspuns 'cel puţin 3,7%'.

Ministrul Finanţelor a menţionat noul Cod Fiscal, în vigoare din 2016, care cuprinde reduceri semnificative ale unor impozite şi taxe importante, printre care scăderea TVA de la 24% la 20% şi a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, un mesaj foarte bun pentru mediul de afaceri.

'Suntem încrezători că resursele financiare suplimentare vor rămâne în economia românească în 2016 şi vor merge către investiţii', a spus ministrul Finanţelor.

Anca Dragu a subliniat că autorităţile au fost foarte prudente în proiecţiile macroeconomice şi de deficit bugetar pentru 2016, situat la 2,95% din PIB după metodologia ESA a UE şi la 2,8% din PIB pe metodologia cash.

'Suntem foarte încrezători în cifrele bugetului pe 2016. Estimările au fost foarte prudente pentru veniturile bugetare. Riscurile unor derapaje în politicile fiscale sunt foarte reduse. Nu am luat în considerare, la estimarea veniturilor bugetare, efectele de runda a doua şi îmbunătăţirea colectării datorită restructurării ANAF', a declarat oficialul român.

În ceea ce priveşte riscurile pentru 2016, oficialul MFP a menţionat o potenţială creştere economică mai lentă în Uniunea Europeană /UE/, principalul partener al României, dar a subliniat că există resurse interne astfel încât cererea internă să compenseze o potenţială cerere externă mai scăzută.

Anca Dragu a mai menţionat că sistemul bancar din România este într-o situaţie financiară bună, foarte lichid şi bine capitalizat, profitabiltatea a revenit în sistemul bancar local dominat de bănci europene mari, autorităţile sunt confortabile cu calitatea bilanţurilor băncilor, iar creditarea se relansează, înregistrând creşteri cu două cifre pentru anumite categorii de credite. Ministrul Finanţelor a arătat că a crescut creditarea pentru consum, industria auto, IT, industria uşoară.

Oficialul MFP s-a mai referit la necesarul de finanţare al României pentru 2016, de 70 miliarde lei sau 9,4% din PIB, precizând că va fi o abordare echilibrată privind piaţa internă şi cea externă, precum şi în ceea ce priveşte maturităţile. Anca Dragu a adăugat că, pentru moment, finanţarea în euro este mai atractivă, datorită randamentelor mai mici pentru toate maturităţile.

AGERPRES