China a refuzat să ofere arme grupului de mercenari Wagner

Solicitarea Wagner, grup condus de omul de afaceri Evgheni Prigojin, de la începutul anului 2023 a sugerat că „avea o anumită încredere că Beijingul ar fi deschis la înarmarea Moscovei, depășind alte forme de sprijin neletal pentru campania militară furnizate de companiile chineze”, scrie FT.

Cu toate acestea, nu au fost furnizate arme și nu a mai fost în contact cu grupul.

,,În ceea ce privește exportul de articole militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă”

Ministrul chinez de externe, Qin Gang, a declarat că țara nu va vinde arme niciuneia dintre cele două părți implicate în război, în ciuda îngrijorărilor exprimate de SUA. Președintele rus Vladimir Putin a vizitat China și s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping în martie.

SUA au afirmat public că China are în vedere furnizarea de arme letale Rusiei pentru a înlocui stocurile cruciale de muniție, artilerie și rachete, dar nu există nicio dovadă că o astfel de asistență a fost furnizată.

 China a sprijinit Rusia în alte moduri, oferindu-i un colac de salvare în fața sancțiunilor occidentale

Qin Gang a subliniat că țara sa nu va vinde arme părților implicate în conflictul din Ucraina și va reglementa exportul de articole cu dublă utilizare civilă și militară.

„În ceea ce privește exportul de articole militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă. China nu va furniza arme părților relevante ale conflictului și nu va gestiona și controla exporturile de articole cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările”, a declarat Qin.

Qin Gang a răspuns astfel îngrijorărilor exprimate de SUA și de alte state occidentale care au avertizat că Beijingul se gândește să ofere asistență militară Rusiei.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul său german Annalena Baerbock, Qin a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la facilitarea negocierilor pentru găsirea unei soluții pașnice a conflictului și a spus că toate părțile ar trebui să rămână „obiective și calme”.

„Teritoriul este indivizibil, iar securitatea este la fel de indivizibilă”, a spus Qin în conferință.

„Fără recunoașterea intereselor de securitate ale unei anumite părți, crizele și conflictele sunt inevitabile.”

Xi Jinping a precizat că țara sa sprijină discuțiile de pace pentru a rezolva ceea ce el numește „criza Ucrainei” și Beijingul a avut întotdeauna o viziune „obiectivă și corectă” asupra conflictului.