"Aş vrea foarte tare ca cei mai buni tineri să rămână în ţară şi să facă cercetare sau să reuşim să îi întoarcem în ţară pe cei plecaţi deja", a afirmat el. Ministrul Cercetării a spus că în prezent sunt două măsuri stimulative clare, care se aplică deja, pentru a-i determina pe cercetători să rămână în instituţiile de profil din România. 

"Sunt două măsuri clare care reprezintă un început bun spre foarte bun. Sunt două măsuri proaspete. Una e de o lună de zile, privind introducerea ordinului comun al ministrului Cercetării şi ministrului de Finanţe prin care scutim de impozitul pe venit veniturile din proiectele de cercetare-inovare. A doua chestiune, care e de două săptămâni, este HG 751 (pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 327/2003, privind plafoanele pe baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri bugetare – n.r.), prin care plafoanele salariale pentru toate categoriile incluse în cercetare, dezvoltare, inovare se duc la 50 de euro pe oră, brut. Asta înseamnă un nivel decent, apropiat, similar chiar, cu ţările din vestul Europei", le-a declarat jurnaliştilor Lucian Puiu Georgescu. 

Pentru aceasta, susţine ministrul Cercetării, e nevoie de surse de finanţare diferite, care la rândul lor să asigure bugete mai mari. 

"Bineînţeles, ar trebui să nu ne oprim. Ca să nu ne oprim înseamnă surse de finanţare diferite, în aşa fel încât bugetul acestor proiecte să fie mai mare. Asta înseamnă diversificarea surselor de intrări pe proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare, înseamnă găsirea unor posibilităţi de colaborare efectivă între instituţiile care nu fac cercetare, dar au nevoie de cercetare şi institutele care fac cercetare, dar nu au suficienţi bani pentru a face cercetare", a precizat ministrul. 

Conform acestuia, în OUG 57 din 2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică sunt anumite prevederi care ar trebui modificate. 

"E necesar să adaptăm această legislaţie. Lucrăm la o lege mai permisivă şi mai ales mai stimulativă pentru tot ce înseamnă cercetare, dezvoltare, inovare. Mai este o lege pe care lucrăm, Legea 319, care şi ea datează de vreo 14 ani, este statutul cercetătorului, prin care dorim să ne apropiem de nivele de salarizare stimulative. Înseamnă ca oamenii să aibă venituri decente, suficient de mari, pe proiectele din România, pentru a nu mai fi tentaţi să plece", a spus ministrul Cercetării şi Inovării. 

În ceea ce priveşte posibilitatea întoarcerii cercetătorilor în ţară, Lucian Puiu Georgescu a replicat că "la un 50 de euro, da". 

Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, a venit joi seara la Iaşi pentru a lua parte la premierea din cadrul Scopus Awards Romania 2017, eveniment organizat de Elsevier, lider mondial în furnizarea de soluţii de informare care îmbunătăţesc performanţele cercetătorilor în domeniul lor de activitate. (Sursa: Agerpres)