Importanţa Mării Negre este recunoscută în Conceptul Strategic NATO și în cadrul Busolei Strategice a UE

„Această regiune capătă mai multă relevanţă în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cred cu tărie, aşa cum spun mulţi experţi, că ar trebui să ne uităm la Marea Neagră ca la un centru de greutate strategic. Europa se confruntă cu cea mai complexă şi mai imprevizibilă dinamică de securitate de decenii, în contextul în care războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus înapoi războiul la scară largă pe continentul european.

Importanţa Mării Negre este recunoscută atât în Conceptul Strategic NATO, cât şi în cadrul Busolei Strategice a UE. Regiunea este marcată deja de trei decenii de riscuri şi provocări de securitate, inclusiv conflicte îngheţate. România a stat alături de Ucraina din prima zi a războiului. Rusia nu a reuşit să ne dezbine. Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie”, a declarat, joi, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, în cadrul primei conferinţe privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Bogdan Aurescu și Angel Tîlvăr găzduiesc prima conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea

Joi, 13 aprilie 2023, la București, are loc prima conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.  Această conferință a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România şi Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, fiind primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de București și Kiev, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe din România, Dmytro Kuleba nu mai poate efectua deplasarea la Bucureşti din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului din Ucraina, urmând să participe la conferinţă prin VTC.

Acest eveniment reprezintă o ocazie importantă de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei şi îşi propune să dezbată, împreună cu statele din regiune şi partenerii internaţionali, soluţii pentru securizarea regiunii Mării Negre. Evenimentul urmăreşte identificarea de soluţii pentru intensificarea cooperării practice în domeniul securităţii între statele riverane Mării Negre. Aspecte legate de războiul informaţional şi atacurile cibernetice vor fi abordate prioritar.

La reuniune vor participa miniştri de Externe şi miniștrii ai Apărării, şefi de instituţii internaţionale, oficiali guvernamentali şi experţi independenţi implicaţi în Platforma Internaţională Crimeea. Vor fi prezente delegaţii străine din peste 20 de state şi organizaţii internaţionale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alţi înalţi oficiali – Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franţa, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general).

În plus, miniştri de Externe şi reprezentanţi de înalt nivel din alte şapte ţări şi organizaţii internaţionale vor interveni online – Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – OSCE (secretarul general). O serie de delegaţii străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la Bucureşti. În total, peste 250 de reprezentanţi din 30 de ţări vor participa la acest eveniment.