„Cred că cea mai simplă măsură ar fi să continuăm acest măsuri ale legii în vigoare, pentru o perioadă tranzitorie, până vom constata dacă se calmează sau nu preţurile la energie şi la gaze”, a transmis Daniel Cadariu, referindu-se la compensarea consumatorilor și la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Din perspectiva sa, stabilitatea mediului antreprenorial ar putea fi dată de o plafonare pe termen mediu sau lung – acest fapt nu este clar deocamdată. Totuși, a scos în evidență și impactul bugetar pe care plafonarea îl are și că PNL nu își va asuma reducerea bugetului de investiții pentru a acoperi aceste potențiale noi cheltuieli.

„Un calcul făcut pentru cele două luni în care am făcut modificarea la Ordonanță arată că este necesară o sumă de 3 miliarde de lei”, transmite ministrul. Nu sunt cunoscute care ar putea fi sursele financiare de unde Guvernul ar putea găsi bani pentru continuarea plafonării, însă un lucru este clar: dacă nu este luată o măsură în această direcție, mediul de afaceri va intra în colaps, conform declarațiilor Ministrului Antreprenoriatului.

Dilema guvernanți – ANRE

Daniel Cadariu a povestit și despre întâlnirile sale cu reprezentanții ANRE, instituția care trebuia să reglementeze piața de energie, dar care mai mult a observat criza de la distanță, fără să ia vreo decizie.

„La orice propunere care a venit din partea unui demnitar, a unui ministru, a unui parlamentar, întotdeauna cei de acolo (de la ANRE, n.r.) ne-au spus ce nu se poate. Ce directivă europeană se încalcă, faptul că noi, ca țară, facem parte dintr-o piață de energie care are anumite reglementări și nu putem acționa de sine stătător, doar noi”, explică ministrul.

Chiar dacă România dispune de toate resursele pentru a deveni o țară autosuficientă din punct de vedere energetic, lipsa unor investiții majore în acest sector, fenomen resimțit în ultimii 30 de ani, ne-a transformat într-una dintre țările cele mai afectate de criza energetică din Europa. „Cu greu România a ajuns într-un final la liberalizarea deplină a pieței”, spunea ministrul.

Daniel Cadariu a transmis că o mare parte din inițiativele propuse drept soluții atât din partea ministerelor cât și din partea altor actori implicați au fost refuzate ori de ANRE ori de Ministerul Energiei. El este de părere că trebuie să fie identificate mai multe soluții în timp util pentru ca mediul antreprenorial să nu fie luat prin surprindere cu decizii luate pe fugă, înainte de data de 1 aprilie.

„Nu luăm nicio măsură, mai mult ca sigur mediul de afaceri intră în colaps. E un lucru clar”, punctează Daniel Cadariu.