“Eu am venit cu ideea de ataşat agricol. Nu s-a implementat până acum această idee. Dar vom face angajări pe bază de testare, la care poate participa orice angajat al ministerului. Iar aceştia vor fi aleşi pe bază de competenţă. Poate câştiga oricine ştie limbile respective. Vrem să trimitem câte un ataşat agricol în: Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt şi Israel”, a spus Irimescu.

Ministrul Agriculturii a menţionat faptul că salariile din administraţia autohtonă sunt printe cele mai mici din UE. “Spre exemplu omologul meu din Franţa câştigă de cinci ori mai mult decât mine. Iar referitor la cifre exact, vă pot spune că un ataşat agricol câştigă 2.000 de euro pe lună”, a completat minsitrul.

Ministrul Agriculturii a spus că până la sfârşitul lunii martie vrea să-i trimită la posturi pe cei zece ataşaţi agricoli aleşi prin concurs. Acesta speră ca până la sfârşitul anului aceast an să trimită la Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care cere înfiinţarea unei Direcţii de Comerţ Exterior şi de Promovare.

Acesta ia chiar în calcul și posibilitatea ca la concurs să nu se prea înghesuie nimeni având în vedere că momentan salariul mediu în minister este de 1.000 de euro. “Un atașat agricol merge cam pe 2.000  de euro. Dacă în minister salariile sunt cam în medie 1.000 de euro vă dați seama că nu mai are interes să meargă la post pentru că trebuie să vorbești limbi străine foarte bine și să faci o muncă foarte minuțioasă. Ei stau în ambasadele României, iar noi vom aloca maxim 50.000 de euro pentru fiecare atașat”, mai explică ministrul.