Franţa crede în continuare că un acord bun în privinţa Brexit-ului este posibil, dar ţara trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca „divorţul” între Marea Britanie şi Uniunea Europeană să se producă în lipsa lui, a indicat sâmbătă ministrul pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau.

„Poporul britanic a decis să părăsească UE, printr-un referendum, respectăm acest lucru. Dar această alegere nu trebuie tradusă prin falimentarea, distrugerea Uniunii Europene”, a afirmat Nathalie Loiseau la postul de radio France Info, la o zi după declaraţia prim-ministrului britanic Theresa May cu privire la ‘impasul’ negocierilor. 

‘Acesta este mesajul pe care am încercat să-l transmitem de câteva luni bune omologilor noştri britanici, care e posibil să fi crezut că vom spune ,,da,, la orice propunere cu care se prezintă’, a adăugat ea. 

Potrivit ministrului francez, propunerile din ‘planul de la Chequers’ al Theresei May prin care produsele britanice ar intra fără taxe pe piaţa unică europeană sunt ‘prea negative’ şi ar conduce la ‘o competiţie incorectă pentru companiile europene’. 

Conform Agerpres, care citează Reuters, ministrul a mai spus că crede încă posibil un acord bun cu Londra, dar că Franţa ar trebui să se pregătească pentru eventualitatea contrară, o lege de abilitare în acest sens urmând să fie introdusă în noiembrie în parlament. 

‘Lucrăm să ajungem la un acord bun, pentru asta ne cheltuim cea mai mare parte a energiei. Este încă posibil, cred că este, toate cele 27 (state membre ale UE) cred că este (posibil). Dar nu pot exclude că nu vom ajunge la un acord în cele din urmă’, a explicat ea. 

‘Să ne imaginăm că nu ajungem la un acord. Ce spunem noi este că trebuie să ne pregătim pentru aceasta’, a adăugat ministrul francez.


Te-ar putea interesa și: