Miniștrii de Externe din Israel şi Turcia au stabilit relansarea activităților economice bilaterale

Așadar, ministrul de Externe din Israel informează că a convenit cu omologul său din Turcia, Mevlut Cavusoglu, să inițieze acțiunile pentru un nou acord în domeniul aviaţiei civile.

„Am convenit să relansăm Comisia Economică bilaterală şi să iniţiem acţiunile pentru un nou acord în domeniul aviaţiei civile între ţările noastre”, a declarat Yair Lapid, potrivit informațiilor transmise de The Times of Israel.

Amintim că Turcia l-a expulzat în 2018 pe ambasadorul Israelului, ca reacţie la confruntările militare dintre armata israeliană şi militanţi ai grupului islamist Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza.

În momentul de față, Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea depăşirea tensiunilor cu Israelul şi reluarea reprezentării diplomatice la nivel de ambasadori. Yair Lapid şi Mevlut Cavusoglu au decis restabilirea în mod etapizat a relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadori, conform unui oficial guvernamental israelian. Israelul condiţionează restabilirea relaţiilor diplomatice complete de reducerea asistenţei pe care Ankara o acordă organizaţiei islamiste palestiniene Hamas.

Turcia a blocat aderarea Suediei și Finlandei la NATO

În altă ordine de idei, amintim că președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, sâmbătă, că Turcia așteaptă măsuri concrete din partea Suediei cu privire la terorism. Ȋn plus, liderul de la Ankara a precizat că ar trebui să fie ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.

Președintele Erdogan, care a discutat sâmbătă cu premierul Suediei, Magdalena Andersson, a transmis că Turcia așteaptă pași concreți în ceea ce privește preocupările sale legate de organizațiile teroriste, relatează Anadolu.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Erdogan a spus că ar trebui să fie ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.

Finlanda și Suedia au depus anterior cererea oficială de aderare la NATO, după invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina. Turcia i-a surprins săptămâna trecută pe aliații din NATO prin obiecțiile sale față de aderarea celor două țări, dar liderii occidentali și-au exprimat încrederea că obiecțiile Ankarei nu vor fi un obstacol în calea procesului de aderare la NATO.