O delegaţie a Parlamentului European şi-a anulat duminică o misiune în teritoriile palestiniene după ce preşedintelui delegaţiei, Manu Pineda, i-a fost refuzată intrarea în Israel, transmite DPA.

Delegației i-a fost refuzat accesul și în Fâşia Gaza

”Israelul blochează activitatea Parlamentului European”, a afirmat Pineda, care a distribuit pe Twitter decizia luată de Ministerul de Externe israelian. El a adăugat că delegaţiei i-a fost refuzat accesul şi în Fâşia Gaza, care este controlată de mişcarea palestiniană Hamas.

Scrisoarea din partea diplomaţiei israeliene indică faptul că intrarea lui Manu Pineda nu a fost aprobată ca urmare a ”informaţiilor primite de la autorităţile abilitate din Israel”.

Eurodeputatul spaniol urma să călătorească în teritoriile palestiniene alături de un grup de colegi din Parlamentul European pentru a analiza situaţia din teren după moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh, care lucra pentru postul de televiziune panarab Al-Jazeera.

Akleh a fost ucisă recent în timp ce relata despre o operaţiune a armatei israeliene în nordul Cisiordaniei. Palestinienii susţin că Israelul este vinovat de uciderea jurnalistei.

Europarlamentarul consideră că măsura este fără precedent

Membră a delegaţiei PE, Grace O’Sullivan a afirmat că decizia israeliană ”este o măsură fără precedent” şi că delegaţia va solicita un răspuns ferm din partea preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Chiar acum ar trebui să fiu într-un zbor pentru a vizita Palestina cu o delegație a Parlamentului European, în urma uciderii jurnalistei Al Jazeera, Shireen Abu Akleh.

Cu toate acestea, într-o mișcare fără precedent, Israelul ne-a refuzat intrarea în Gaza și a interzis accesul președintelui delegației, Manu Pineda de a intra în Israel și Palestina. Vom solicita un răspuns ferm din partea președintelui Roberta Metsola și a Irlandei la acest tratament șocant”, a scris aceasta într-o postare pe Facebook.

Delegaţia PE pentru relaţii cu palestinienii are 18 membri şi, printre altele, informează legislativul UE despre evoluţiile politice, economice şi ale drepturilor omului din Cisiordania şi Fâşia Gaza.