„Pentru corecta informare a opiniei publice în ceea ce privește atribuțiile Ministerului Justiției în procedurile legate de transpunerea Directivei 2015/849/UE în legislația națională a României, facem următoarele precizări”, transmite Ministerul Justiției.

Precizări ale Ministerului Justiției

„Directiva trebuia transpusă în legislația națională a României până la data de 26 iunie 2017.
La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern și a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgență.

Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 și de către Camera Deputaților la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 și de către Camera Deputaților în data de 26.06.2019.

Legea a fost promulgată de către Președintele României, devenind Legea nr. 129/2019”, transmite sursa menționată.

Ministerul Justiției a luat o decizie care îi vizează pe cei cu firme

Ministerul Justiţiei şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului au demarat, în data de 22 iunie 2020, consultările pentru revizuirea legislaţiei în vederea simplificării și digitalizării procedurilor de înfiinţare a unei firme.

Potrivit informațiilor furnizate de minister, la lucrări au participat, din partea Ministerului Justiției, secretarul de stat Olivia Diana Morar și directorul general al ONRC, Valentina Burdescu.

Cu această ocazie, au fost prezentate 30 de propuneri ale Ministerului Justiției și ONRC pentru revizuirea legislaţiei în vederea simplificării și digitalizării procedurilor de înfiinţare a unei firme (propunerile MJ și ONRC pot fi consultate aici). Participanții au apreciat aceste propuneri și au declarat că majoritatea acestora se află și pe lista lor de priorități.

„Acționăm pentru ca investitorii să poată înființa o firmă cu buletinul și actul constitutiv cât mai repede”, a subliniat, cu această ocazie, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiției