Valoarea salariului de bază minim se stabileşte pentru un program de lucru de 169,333 ore pe lună, ajungându-se astfel la valoarea de 4,13 lei pe oră.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, de majorarea salariului de bază garantat vor beneficia 790.677 persoane, dintre care 125.762 sunt bugetari.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună, în conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului 1193/2010.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim pe economie.  În cazul personalului încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, stabilirea de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Potrivit notei de fundamentare, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale estimează că prin creşterea salariului minim pe economie impactul macroeconomic asupra inflaţiei va fi nesemnificativ, ţinând cont de ponderea scăzută a salariaţilor încadraţi la salariul de bază minim brut pe ţară, precum şi de faptul că majorările propuse se încadrează în prognoza privind creşterea productivităţii muncii.

Totodată, se estimează că majorările propuse vor avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru.

În 6 decembrie, ministrul Muncii, Sulfina Barbu (foto), declara că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre privind stabilirea salariului minim pe economie probabil la 700 de lei, începând cu 1 ianuarie 2012, în urma unor noi discuţii cu sindicatele şi patronatele. De asemenea, Sulfina Barbu a precizat că Ministerul Muncii va analiza posibilitatea reducerii cu 50% a contribuţiilor la asigurările sociale pentru salariile de până la 1.000 de lei, aceasta fiind o soluţie propusă de patronate.