Visul „persoanelor fizice aflate i situatii de extrema dificultate, autorizate sau care urmeaza a se autoriza i baza Decretului-lege nr. 54/1990” (am citat din OUG nr. 118/1999) de a primi microcredite din Fondul National de Solidaritate (FNS) s-a spulberat. Ministerul Muncii si Solidaritatii a spus stop, cel putin deocamdata, activitatii de microcreditare.
Pe tot parcursul anului trecut, zeci de mii de potentiali beneficiari au asteptat, cu sufletul la gura, demararea activitatii de creditare. Nerabdarea lor era pe deplin justificata. Valoarea unui asemenea microcredit, destinat achizitionarii de bunuri si servicii i scop lucrativ, putea ajunge la 200 milioane de lei, dobinda era zero, iar perioada de gratie de 1-12
luni. in cele din urma, dupa idelungi tergiversari i alegerea administratorului fondurilor destinate finantarilor micilor afaceri, Ministerul Muncii si Solidaritatii a semnat un contract-cadru cu Fundatia pentru Asistenta intreprinzatorilor din Rominia (FAIR) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). in decembrie anul trecut a iceput distribuirea documentatiei de microcreditare. Conform declaratiilor lui Ferenc Bokor, consultant national PNUD, de la acea data pina i prezent peste 5.000 de pachete informative au fost solicitate de potentiali beneficiari, iregistrindu-se mai mult de 1.000 de cereri de creditare. Centrele de consultanta FAIR au finalizat 60 dintre ele. Acesta este numarul dosarelor de creditare eligibile. Procedura cerea depunerea lor la MMS, i vederea deblocarii fondurilor. Suspendarea microcreditarilor a tras pe linie moarta toata activitatea. Pe linie moarta se afla si sperantele amatorilor de imprumuturi, dar si cele ale consultantilor.
Acestia din urma au muncit gratis la dosare. Conform contractului cu MMS, aveau dreptul la un comision, calculat ca procent din valoarea microcreditelor acordate. De vreme ce nu s-au acordat, nici comisionul nu s-a icasat. Cheltuielile centrelor FAIR se ridica i acest moment la 300 milioane lei, suma i care intra salariile consultantilor, tiparirea pachetelor informative etc. Banii sunt dusi pe apa Simbetei, iar paguba se trage de la ex-ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, care a „uitat” sa treaca i bugetul pe 2000 cheltuielile legate de creditarea din FNS.