Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va acorda companiei Ford, actionarul majoritar al Automobile Craiova, un ajutor de stat de 143 milioane euro, din care 17,5 milioane euro in acest an, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta al MEF.

Conform documentului mentionat, banii vor fi alocati esalonat, in perioada 2008-2012, in schimbul acordarii lor Ford avand obligatia sa realizeze investitii de 172 milioane de euro la uzina de autovehicule si de cinci milioane euro la uzina de motoare.

Acordarea acestui ajutor de stat se va face in conformitate cu legislatia comunitara si a fost deja autorizata de catre Comisia Europeana.

Contractul de privatizare al Automobile Craiova a fost semnat in septembrie anul trecut. La scurt timp, Comisia Europeana a demarat o investigatie privind procesul de privatizare si a solicitat Guvernului sa recupereze 27 milioane euro de la Automobile Craiova, suma care a reprezentat, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal.

Ford Motor Company detine 72,4% din actiunile Automobile Craiova, alte 22,6 procente fiind detinute de catre Societatea de Investitii Financiare Oltenia iar 5,54 procente de catre persoane fizice.

Sursa: MEF