Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a declarat că dacă nu s-ar fi creat impozitul minim, instituţia din care face parte ar fi majorat taxa pe valoarea adăugată.

Secretarul de stat Graţiela Iordache afirmă că bugetul de stat are nevoie de bani mai mulţi, iar experţii ministerului au căutat soluţii. Astfel, a fost luată în calcul şi majorarea TVA. Ea a explicat că „era mai bine să fie o taxare pentru noi toţi sau e mai bine un impozit ca acesta?”. Iordache nu a dat, însă, detalii despre punctele procentuale cu care s-ar fi majorat TVA.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui seminar derulat la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri. După o scurtă alocuţiune a preşedintelui Camerei, Sorin Dimitriu, în favoarea impozitului care ar reduce evaziunea fiscală, Graţiela Iordache a prezentat punctul de vedere al ministerului, după care a purtat un dialog cu afaceriştii nemulţumiţi.

0-30136-capitalgratielaiordache01.jpgGraţiela Iordache a spus că un astfel de impozit este menit „să creeze un mediu de afaceri sănătos”, prin dispariţia din piaţă a acelor firme care fie nu au activitate, fie raportează, în mod suspect, pierderi.

„Cine vrea o firmă care are pierderi 5 ani la rând?”

„Nu pot să înţeleg cum de o firmă poate să existe cu pierderi în ultimii 3-5 ani. Cine ar vrea să aibă o asemenea afacere, în care să piardă bani într-una? Nimeni! O afacere este făcută pentru un singur scop: profitul. Dacă în ultimii 3-5 ani, perioadă de boom economic, firme din domenii precum tranzacţii imobiliare, domeniu care a avut o evoluţie spectaculoasă, au raportat numai pierderi, înseamnă că este ceva dubios la mijloc. Dacă este o firmă dintr-un domeniu mai sensibil, cum este agricultura, mai înţelegem”, a considerat Iordache.

Ea a mai apreciat că „cei care nu au activitate sau aproximează că nu vor avea activitate în restul acestui an, sunt liberi să declare firma inactivă. Este mult mai eficient şi pentru noi, decât să existe atâtea firme, să aibă atâtea controale când ei nici măcar nu are activitate”. Iordache a dat ca exemplu Austria, unde companiile achită anual o sumă fixă, în plus faţă de impozitul de 25%. Celor care vor să-şi mute afacerile în Bulgaria, Iordache le-a făcut o prezentare terifiantă a unei fiscalităţi bulgăreşti mai inflexibile decât cea românească şi cu procente mai mari ale dărilor către stat.

Nemulţumiri la adresa Finanţelor

Potrivit celor din sală, un astfel de impozit ar duce la închiderea mai multor microîntreprinderi, care, deşi raportează pierderi, pot, totuşi, plăti salarii. De asemenea, ei au acuzat o serie de lacune în lege şi în normele metodologice, prezentând diverse chichiţe de care se agaţă organele fiscale de control, de lipsa de transparenţă a ministerului şi de site-urile încâlcite şi lipsite de documente relevante ale ministerului şi al ANAF.

Preşedintele Camerei de Comerţ, Sorin Dimitriu, consideră că 85% din veniturile statului provenite de la firme sunt realizate de 12.000 de companii, din totalul de 600.000 şi că economia neagră ar însuma circa 20% din PIB. El a mai apreciat că aproximativ 30-35% dintre firmele din România, respectiv peste 200.000 de agenţi economici fără venituri sau angajaţi, vor fi închise după introducerea impozitului minim.

Citiţi şi:

Boc: impozitul minim, menţinut în funcţie de evoluţia economiei