"Se află în elaborare, în cadrul grupului de lucru de specialişti, o hotărâre privind stabilirea cadrului instituţional a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului european în ceea ce priveşte menţiunea de calitate facultativă "produs montan" şi un ordin pentru verificarea, atestarea, înregistrarea dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultativă produs montan", a declarat Achim Irimescu. 

Pentru introducerea menţiunii de produs montan sunt implicate Agenţia Zonei Montane, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, precum şi celelalte direcţii din cadrul MADR. Acesta a spus că ideea aparţine actualului premier, Dacian Cioloş. 

"Actualul premier a venit cu ideea şi a propus, pentru creşterea valorii adăugate a produselor realizate în zona de munte, să se introducă termenul de produs montan. Sigur, cu toţii conştientizăm faptul că aceste produse realizate în zona montană au o calitate deosebită, dar trebuie şi recunoscută. Ştiţi că până în prezent politica de calitate prevede trei aspecte importante: denumirea de origine, denumirea de indicaţie geografică şi specialităţi tradiţionale garantate. Din păcate nu ne putem lăuda cu foarte multe lucruri aici. Am avut primul produs protejat la nivel european Magiunul de Topoloveni. Sunt ca şi recunoscute, să spunem, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi mai avem un produs pe circuit pentru care avem semne de întrebare deocamdată", a menţionat şeful de la Agricultură. 

Ministrul a spus că doreşte o cartografiere a produselor care ar putea beneficia de protejare la nivel european. 

Achim Irimescu susţine că pentru evitarea inducerii în eroare a consumatorului se doreşte o clarificare a condiţiilor de utilizare a menţiunii de produs montan. Astfel, producţia de lapte şi ouă trebuie realizată în zona montană, iar pentru produsele obţinute din carne, acesta trebuie să provină de la animale crescute în zonă montană cel puţin două treimi din viaţă. În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puţin un sfert din viaţă pe păşuni din zone montane. La producţia vegetală se poate aplica menţiunea produs montan doar dacă sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului. 

Ministrul a mai spus că sunt întregistrate 506 de produse tradiţionale, din care 213 din zona montană. 

AGERPRES